Dostupni linkovi

Inflacija u evrozoni 2,8 odsto



Inflacija u zoni evra povećana je u aprilu na neočekivanih 2,8 posto na godišnjem nivou, a što je najviši nivo od oktobra 2010., pokazali su najnoviji podaci statističke službe Evropske unije, Eurostat.

To pojačava pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da u junu ponovo podigne kamatne stope, uprkos slabljenju ekonomskog poverenja i potrošačke tražnje, prenosi AP.

Inflacija u 17 članica zone evra je povećana sa 2,7 posto u martu, a analitičari su očekivali da se i ovog meseca zadrži na tom nivou.

Time je inflacija u evrozoni ostala iznad cilja ECB od nešto ispod dva posto, uglavnom usled viših cena nafte i hrane.

Mada ECB očekuje da rast cena uspori 2012., centralna banka svih 27 država/članica Evropske unije (EU) je, ipak, počela dizati kamatnu stopu s rekordno niskog nivoa, povećavši je 7. aprila za četvrtinu procentnog poena, na 1,25 posto.

Ekonomisti prognoziraju još nekoliko povećanja do kraja ove godine.

Eurostat je objavio i podatak da je stopa nezaposlenosti u evrozoni u martu zadržana na 9,9 posto, a tako visok nivo je uglavnom posledica slabih ekonomija u nekoliko članica, pre svega Španiji, četvrtoj po veličini u monetarnom bloku.

Stopa nezaposlenosti u toj zemlji je u prvom kvartalu povećana na rekordnih 21,3 posto, pri cemu je 44,6 posto nezaposlenih mlađe od 25 godina.
XS
SM
MD
LG