Dostupni linkovi

Obama: Moramo ostati budni, Al-Qaida će nastaviti s napadima



U obraćanju naciji američki predsjednik Barack Obama smrt Osame bin Ladena je nazvao "najznačajnijim dostignućem u borbi SAD-a protiv Al-Qaide".

"Pravda je zadovoljena", rekao je Obama kasno navečer po mjesnom vremenu u Bijeloj kući, objavljujući smrt arhitekte napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine, prenosi Hina. Obama je rekao da su američke snage vodile operaciju u mjestu Abotabatu, sjeverno od Islamabada, u kojoj je ubijen Bin Laden.

"Sjedinjene Države su predvodile operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden, vođa Al-Qaide i terorist koji je odgovoran za ubistva hiljade muškaraca, žena i djece", kazao je Obama.

U toj operaciji nije stradao nitko od Amerikanaca, a oni su pazili da u akciji ne bude civilnih žrtava, kazao je Obama. U akciji su sudjelovale i pakistanske snage.

Obama je, međutim, upozorio Amerikance da ostanu na oprezu i nakon Bin Ladenove smrti. "Nema nikakve sumnje da će Al-Qaida nastaviti s napadima na nas. Moramo ostati budni i u domovini i u inostranstvu", rekao je.

State Department je odmah nakon Bin Ladenova ubistva upozorio Amerikance na moguće "protivameričko nasilje u svijetu"' pozvao ih na oprez, na ograničeno kretanje, te na izbjegavanje masovnih okupljanja i protesta u područjima u kojima bi moglo doći do nasilja.
XS
SM
MD
LG