Dostupni linkovi

Karla del Ponte: Presude generalima srazmerne počinjenim zločinima


Presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču srazmerne su počinjenim zločinima i Hrvatska ih mora prihvatiti, rekla je nekadašnja glavna tužiteljka Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) Karla del Ponte u intervjuu za novosadski Dnevnik.

"Suđenje u povodu i presuda Gotovini srazmerni su tim počinjenim ratnim zločinima", rekla je i dodala: "I Hrvatska mora prihvatiti tu presudu. No za konačnu odluku, zasad, još moramo pričekati žalbeni postupak".

Pošto je za sarajevsko Oslobođenje Del Ponte nedavno rekla kako veruje da će i Ratko Mladić biti uhvaćen, Dnevnik je pitao na osnovu čega je to procenila.

"To je moja lična procena i nakon hapšenja (optuženika za ratne zločine Radovana) Karadžića mislim da srbijanska vlada ima stvarnu političku volju da uhapsi Mladića, ali je sad problem locirati ga u pravo vreme da bi ga mogla i uhvatiti. Mladić se nalazi u Srbiji, jer samo tu može uživati zaštitu koju još ima zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima i pristalicama", ocenila je Del Ponte.
XS
SM
MD
LG