Dostupni linkovi

Poljaci slave beatifikaciju Jovana Pavla II


Ni neočekivana neprijatna prvomajska hladnoća ni kiša nisu omeli stotine hiljada Poljaka da na ulicama, trgovima, u svetilištima, na misama u crkvama zajedno dočekaju beatifikaciju "svog" pape, Jovana Pavla II.

U Krakovu se u Svetilištu Božijeg Milosrđa u četvrti Lagjevnjiki okupilo se oko 100.000 vernika iz cele Poljske, u Varšavi na Trgu Pilsudskog preko hiljadu Varšavljana, u rodnim Vadovicama Karola Vojtile stotine hodočasnika na beatifikaciju na čelu s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Premijer je u Poljskoj da tu ostane bar jedan najviši zvaničnik pošto je u Vatikan otputovao ceo državni vrh i dobar deo poljskih poslanika i senatora.

Tusk je naglas izgovorio danas u Vadovicama ono što misli ogromna većina Poljaka - da je Jovan Pavle II i kao čovek, kao duhovni vođa dao Poljskoj i Poljacima izuzetno mnogo u teškim danima totalitarnog režima, navodi Beta.

"Ne znam nikoga u Poljskoj, a poznajem hiljade ljudi, ko do kraja života neće biti dužnik Jovana Pavla II", kazao je Tusk. P

U Varšavi se otkriva najveći portret pape Jovana Pavla II na svetu, dimenzija 55 puta 26 metara, sastavljen od 105.000 porodičnih fotografija koje su Poljaci slali nedeljama preko interneta.
XS
SM
MD
LG