Dostupni linkovi

Podgorica spremna razmijeniti diplomatske predstavnike sa Prištinom


Predstavnici Vlade Crne Gore izrazili su spremnost da s vlastima u Prištini razmjene diplomatske predstavnike, nakon što je kosovska vlada nedavno objelodanila da će, u okviru Ustava, priznati crnogorsku i hrvatsku nacionalnu zajednicu na Kosovu, saopćilo je kosovsko ministarstvo za lokalnu samoupravu.

U saopćenju je navedeno da su crnogorski ministri unutrašnjih poslova i za prava manjina Ivan Brajović i Ferhat Dinoša spremnost za razmjenu diplomatskih predstavnika s Prištinom prenijeli potpredsjedniku kosovske vlade i istovremeno ministru za lokalnu samoupravu Slobodanu Petroviću, prenosi Tanjug.

On od petka boravi u službenoj posjeti Podgorici, što je prva posjeta nekog kosovskog ministra Crnoj Gori od formiranja novog saziva kosovske vlade.

"Vlada Kosova objelodanila je svoju odluku da prizna manjinsku zajednicu Crnogoraca i Hrvata na Kosovu, što se očekuje da će biti obuhvaćeno i u okviru procesa za ustavne promjene, o čemu sada već postoji potpuna saglasnost", navodi se u saopćenju kosovskog ministarstva i dodaje da taj stav otvara vrata razmjeni diplomatskh predstavnika "u optimalnom vremenskom periodu".
XS
SM
MD
LG