Dostupni linkovi

Stefano Sanino novi direktor za proširenje u Evropskoj komisiji


Novi generalni direktor sektora Evropske komisije za proširenje biće dosadašnji zamjenik generalnog direktora Stefano Sanino, koji će na tom mjestu zamijeniti Britanca Majkla Lija, kome mandat ističe u junu.

Li je faktički vodio poslove proširenja na zapadni Balkan 10 godina i najznačajnija je i najuticajnija ličnost u Direktoratu proširenja.

Bivši italijanski diplomata, Sanino radi uz Majkla Lija dvije godine. On je prije dolaska u Evropsku komisiju, u periodu od 1993. do 1995. godine bio zamjenik šefa misije pri ambasadi Italije u Beogradu, a zatim do 2002. godine i šef Misije OEBS u SR Jugoslaviji.

Evropsku karijeru Sanino je započeo 2002. godine kao savjetnik u poslovima spoljne politike i trgovine tadašnjeg predsjednika EK Romana Prodija, da bi 2005. godine bio imenovan na dužnost predstavnika EK u komitetu za politiku i bezbjednost.

Sanino 2006. godine postaje specijalni savjetnik za EU i međunarodne odnose u kabinetu Romana Prodija, ovog puta italijanskog premijera i na toj dužnosti ostaje dvije godine, do povratka u Brisel.

Imenovanjem Sanina na ovu funkciju, broj Italijana na položajima generalnih direktora Komisije popeo se na šest i oni su se po brojnosti izjednačili sa Nijemcima. Francuzi i Britanci imaju po pet generalnih direktora.
XS
SM
MD
LG