Dostupni linkovi

Tim IAEA ide u inspekciju u Fukushimu


Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) planira da sredinom maja uputi tim inspektora u Japan radi provjere stanja na oštećenoj atomskoj centrali Fukushima, javila je japanska novinska agencija Kyodo iz Beča, pozivajući se na izvore IAEA, čije je sjedište u glavnom gradu Austrije.

Tim, u kojem će biti zvaničnici i eksperti iz nekoliko zemalja, boravit će u Japanu približno sedmicu dana i provjeriti stanje na centrali Fukushima Daiini, koja je nedaleko od havarisane centrale Fukushima Daiichi, kao i centralu Onagawa u prefekturi Miyagi, koja je automatski isključena poslije zemljotresa od 11. marta i pratećeg cunamija.

Nakon inspekcije, tim Agencije sačinit će izvještaj i očekuje se da preliminarna procjena krize bude predstavljena na ministarskom sastanku o sigurnosti nuklearne energije krajem juna.

U međuvremenu, vlasti prefekture Fukushima saopćile su da se nivo radioaktivne kontaminacije postepeno snižava, iako i dalje premašuje normu od dva do 38 puta, dok u vodi za piće povećanje nivoa radionukleida nije registrovano.

Prema podacima prefekture, na 63 kilometra sjeverozapadno od havarisane centrale u Fukushimi radijacija premašuje normu 38 puta (1,55 mikroziverta na sat pri normi od 0,04 mcSv/h), na 39 kilometara sjeverozapadno od centrale u Itati registrovano je 3,23 mcSv/h, a zabilježeno je premašivanje radijacije za 24 puta i 58 kilometara zapadno od Fukushime-1 u gradu Koriyama.

Dvostruko veća radijacija registrovana je 116 kilometara jugozapadno od centrale, javila je ruska novinska agencija Interfax.
XS
SM
MD
LG