Dostupni linkovi

Zapadne zemlje traže od UN istragu o Siriji



Zapadne zemlje zatražile su od Saveta UN za ljudska prava da istraži moguće povrede ljudskih prava u Siriji, navodeći da je više od 450 ljudi poginulo tokom protesta u
toj zemlji i da je u nekim slučajevima reč možda i o zločinima protiv čovečnosti.

SAD i EU odvojeno su tražile od UN da sprovede istragu i insistiraju da sirijski predsednik Bašar Asad dozvoli stranim novinarima da prate situaciju u njegovoj zemlji i ublaži ograničenja interneta.

Diplomate iz Kine, Rusije, Nigerije i Pakistana rekle su da bi svaka akcija Saveta UN za ljudska prava mogla da se protumači kao mešanje u unutrašnja pitanja Sirije.

Kako navodi agencija AP, očekuje se da se od sutrašnjeg glasanja u Savetu UN za ljudska prava u Ženevi o tom pitanju uzdrže neke arapske zemlje.

Zamenik šefa UN za ljudska prava Kjung-uha Kang rekla je da sirijska vlada "rizikuje da pokrene lavinu besa, nasilja, ubistva i haosa" taktikom korišćenja tenkova i druge artiljerije protiv mirnih prodemokratskih demonstranata, kao i snajpera iz kojih se puca na ljude koji pokušavaju da pomognu ranjenima.

Ona je dodala da je u dosadašnjim protestima povređeno oko 1.800 ljudi.

Ambasador Sirije u UN Fejsal Habaz Hamui, međutim, rekao je da je Savet UN za ljudska prava u zabludi jer se "Sirija samo brani od ekstremista".
XS
SM
MD
LG