Dostupni linkovi

Lajčak: Referendum ne rešava nego stvara nove probleme



Izvršni direktor EU za zapadni Balkan, istočno susedstvo i Rusiju Miroslav Lajčak nije želeo danas u Banjaluci da govori o merama koje bi mogao povući visoki
predstavnik BiH povodom referenduma u RS o Sudu i Tužilaštvu.

On je rekao da se pitanjem referenduma u RS "ne može baviti on, već visoki predstavnik u BiH" i ponovio da se međunarodni zvaničnici protive njegovom održavanju.

Lajčak je posle sastanka s predsednikom RS Miloradom Dodikom rekao da su oni o pitanju referenduma "imali dubok razgovor", čije detalje nije želeo da iznosi u javnost.

On se nije složio sa ocenom da je međunarodna zajednica trebalo ranije da reaguje na odluku o raspisivanju referenduma, navodeći da prema Zakonu o referendumu u RS, "stav građana ima pravne posledice".

On je odbio da spekuliše o tome da li će međunarodna zajednica uvesti neke sankcije protiv predsednika RS Milorada Dodika, dodajući da "svi znaju kakve su opcije i da niko nema interes da zaoštrava situaciju".

Lajčak je upozorio da BiH ne može napredovati bez državne vlade i parlamenta, navodeći da je od posete BiH, koja sedam meseci nema vladu, očekivao više težnji za uspostvaljanje vlasti.
XS
SM
MD
LG