Dostupni linkovi

OIK: Kriza u Siriji preti regionuOrganizacija islamske konferencije, koja okuplja 57 muslimanskih zemalja, pozvala je Siriju da izvrši demokratske reforme i da prestane sa primenom sile protiv pobunjenika.

"Mi izražavamo duboko žaljenje zbog velikog broja ubijenih i povredjenih tokom nemira u Siriji", izjavio je posle razgovora sa šefom sirijske diplomatije Validom al Moalemom generalni sekreratr OIK-a Ekmeledin Ihsanoglu, prenose današnji turski mediji.

Premijer Turske, Tajip Erdogan, je izjavio da je "Sirija prvi prioritet spoljne politike zemlje" i ponovo je pozvao predsednika Bašara al Asada, sa kojim inače ima prijateljske odnose, da izvrši demokratske promene i da se uzdrži od primene nasilja.

U Turskoj, koja ima 800 kilometara dugu granicu prema Siriji, već pripremaju mere kako bi se zemlja suočila sa problemima koji će se sigurno "preliti" i u susedne zemlje.

U slučaju još većih lomova u Siriji, u Turskoj se plaše talasa izbeglica, pogotovo što su Ankara i Damask prošle godine ukinule vize.
XS
SM
MD
LG