Dostupni linkovi

Gul: Nije opcija privilegovano partnerstvo sa EU



Predsednik Turske Abdullah Gul ocenio je u intervjuu austrijskim medijima povodom predstojece posete Beču, da privilegovano partnerstvo s Evropskom unijom (EU) za Ankaru "nije nikakva opcija".

On je, za becki dnevnik Kurir rekao da o tom pitanju postoje razlike u stavovima između Turske i Austrije.

“Mi ćemo EU doneti puno toga ekonomski i bezbednosno-politički, a imamo i pristup prirodnim resursima”, kazao je turski predsednik.

Gull je podsetio da Turska već ima privilegovano partnerstvo s EU-om i da postoji carinska unija.

“Naš cilj je punopravno članstvo” istakao je Gul, izrazivši uverenje da će stanovništvo Austrije uvideti da članstvo Ankare nije nikakav teret, već šansa.

Za izjave nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija, kao i pojedinih austrijskih političara, prema kojima Turska nije dobrodošla u EU, Gul je rekao da nisu dostojanstvene, podsećajući da su države EU-a 2005. odlučile o otpočinjanju pregovora o pristupanju s Turskom.

“Muslimani, koji žive u Evropi, upoznati su sa standardima vezanim za demokratiju i ljudska prava. Zasigurno u islamu može biti i ekstremističkih pozicija, kao i u hrišćanstvu i kod Jevreja. Te ekstremisticke pozicije u islamu ne smeju, međutim, biti korištene kao izgovor za islamofobiju”, upozorio je Gul.
XS
SM
MD
LG