Dostupni linkovi

Manji rast američke privrede u prvom kvartalu



Rast privrede SAD usporio se u prvim mesecima ove godine, pre svega zbog smanjenja državne potrošnje i povećanja cena benzina.

U izveštaju ministarstva za ekonomiju, koji prenosi Asošijeted Pres (AP), navodi se da je američki bruto nacionalni proizvod rastao po godišnjoj stopi od 1,8 procenata u
prvom tromesečju, što je znatno manje od ekspanzije koja je zabeležena u poslednjem kvartalu 2010.

Zvaničnici američke centralne banke očekuju da će više cene goriva biti samo privremeni problem i predviđaju da će se ekonomski rast vratiti na godišnju stopu od oko tri odsto kasnije ove godine.

Nezaposlenost je ostala na blizu 9 proceneta. Cena benzina dostigla je 4 dolara za galon, ili skoro dolar za litar, što je za trećinu više nego pre šest meseci.

Velike naftne kompanije knjiže rekorne profite. EksonMobil (ExxonMobil) je zaradio čistu milijardu dolara u prva tri meseca.

Finansijske institucije zarađuju ogrome svote dok, sa duge strane, cene stanova i kuća nastavljaju da padaju.

Ogromni državni dug teško se nadvija nad poreske obveznike praćen strahovanjem da će političari pokušati da uravonteže budžet smanjenjem socijalne zaštite siromašnih i starih.

Akcije na berzama i zarade preduzeća idu u vis, ali prosečne plate stagniraju ili padaju u poređenju sa inflacijom.

Analitičari kažu da se američki visoki sloj srtanovništva sasvim oporavio od finansijske krize 2008. godine, za razliku od nižeg i srednjeg.
XS
SM
MD
LG