Dostupni linkovi

Poginuo švajcarski alpinista Loretan



Švajcarski alpinista Erhard Loretan (52), jedan od retkih koji se popeo na svih 14 vrhova viših od 8.000 metara, poginuo je na svoj rođendan - tako što je pao u provaliju dok se u Bernskim Alpima verao uz jedan greben.

Kako je jutros saopštila švajcarska policija, Loretan je stradao juče oko podneva dok se kao planinski vodič penjao sa klijentom uz greben vrha Grunhorn, koji je visok 4.043 metra.

Njih dvojica su koristila kanape za završni uspon, a onda su iz nepoznatih razloga pali kad su bili na 3.800 metara visine.

Loretan je počeo je da se penje sa 11 godina.

Na Mont Everest, najviši vrh na planeti, popeo se 1986. godine, i tom prilikom zadivio je svet brzim usponom bez boce sa kiseonikom - taj podvig je izveo za samo 40 sati i dospeo na naslovne strane svetske štampe.

Postao je treći čovek u istoriji koji se popeo na svih 14 vrhova viših od 8.000 metara, i za to mu je trebalo 14 uzastopnih godina.

Loretanovi penjački uspesi zamalo su bili pomračeni kada je nehotice usmrtio sedmogodišnjeg sina, za šta je dobio četiri meseca uslovne zatvorske kazne.

Kako je rekao, drmusao je bebu par sekundi ne bi li ona prestala da plače.
XS
SM
MD
LG