Dostupni linkovi

Nekoliko desetina hiljada na protestima širom Jemena


Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se danas širom Jemena, te osudili ubistvo 12 demonstranata u Sani i zatražili od vlasti da podnese ostavku.

Demonstranti su u Sani i nekoliko drugih gradova i danas zatražili odlazak predsjednika Alija Abdulaha Saleha, koji vlada zemljom 32 godine. Protesti traju od januara i u njima je poginulo najmanje 145 osoba.

Tokom jučerašnjih protesta, pripadnici policije i snajperisti pucali su na demonstrante, pri čemu je poginulo 12 osoba i oko 200 je povrijeđeno. Kako navodi AP, na protestu u Sani juče se okupilo 100.000 ljudi.

U zajedničkom saopštenju, opozicija je navela da je jučerašnje ubistvo bilo "divljački masakr" i da predstavlja zločin protiv čovječnosti za koji su odgovorni Saleh i članovi njegove porodice koji vode specijalne odeljke policije koja je pucala na demonstrante.

U nedjelju bi trebalo da bude održan sastanak šestočlanog Savjeta za saradnju u Zalivu, na nivou šefova diplomatija. Na sastanku bi trebalo da se dalje usaglašava nacrt sporazuma koji su prihvatili i Saleh i opozicija i prema kome bi u zemlji bila osnovana vlada nacionalnog jedinstva a Saleh prenio vlast na potpredsednika.

Osporavani šef države bi, prema sporazumu, dobio imunitet i ne bi bio gonjen.

Demonstranti su, međutim, odbacili predlog tog sporazuma, navodeći da Saleh mora da podnese ostavku. Sa druge strane, jemenska opozicija je navela da neće potpisati dogovor ukoliko se nastavi ubijanje građana.
XS
SM
MD
LG