Dostupni linkovi

Lajčak razgovarao sa ambasadorima Vijeća za provedbu mira u BiH


Funkcioner EU Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorima zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira,te prisustvovao redovnom sastanku predstavnika zemlja članica EU u Sarajevu.

"To je jedan od redovnih sedmičnih sastanaka šefova misija zemalja EU kojem je Lajčak prisustvovao", rečeno je Srni iz Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije nisu željeli da otkriju šta je bila tema sastanaka, niti je planirano saopštenje ili izjave za novinare.

U OHR-u večeras niko nije želio da govori o ovim sastancima, već su uputili na Delegaciju EU u BiH.

Lajčak, koji je izvršni direktor EU za zapadni Balkan, istočno susjedstvo i Rusiju, prethodno je novinarima rekao da odluka Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ o referendumu predstavlja "korak koji ide u lošem pravcu" i da EU očekuje od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da pokaže inicijativu i plan kako da OHR reaguje.

On je rekao da će odluka RS o referendumu biti centralno pitanje o kome će u Sarajevu u červrtak razgovarati sa stranačkim zvaničnicima iz Federacije BiH, kao i u petak sa zvaničnicima Republike Srpske.

Iz OHR-a u srijedu je saopšteno da je odluka o referendumu u RS direktan napad na Dejton, Ustav i institucije BiH. Međunarodna zajednica od RS očekuje da će zaključci Narodne skupštine RS i odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH biti povučeni.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da bi Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, trebalo da se umiješa ako dođe do eskalacije problema sa visokim predstavnikom i kaže da je protiv nametanja rješenja u BiH, te poručio da ne postoji niko ko bi mogao da ga odvrati od referenduma.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.
XS
SM
MD
LG