Dostupni linkovi

Teršelič o procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj


Hrvatsku još uvijek pritišće teret neprocesuiranih ratnih zločina, a postupci za ratne zločine traju dugo, rečeno je na tribini o procesuiranju ratnih zločina, koju je organizirala Documenta - centar za suočavanje s prošlošću.

Od prvih zločina prošlo je gotovo 20 godina, neki su direktni očevici preminuli, a drugi se lošije sjećaju što se dogodilo, te nije lako voditi postupke, ocijenila je voditeljica Documente Vesna Teršelič.

Po njezinim riječima od 2004. pravomoćno je okončano 46 suđenja, a u Hrvatskoj je ubijeno i nestalo više od 20 tisuća ljudi, dok se traga za više od 1800 nestalih.
Ni jedna osoba još nije osuđena za kazneno djelo ratnih zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje, rekla je savjetnica u Odsjeku za ratne zločine DORH-a Davorka Radalj dodavši kako se vode kriminalistička istraživanja u 24 ratna zločina, a izvršenjem kojih je stradalo 156 osoba.

Državno odvjetništvo će , kako je najavljeno, razmotriti činjenice i podatke iz izvještaja HHO-a o vojnoj operaciji Oluja i dogadjajima nakon akcije.
XS
SM
MD
LG