Dostupni linkovi

Bogdanović odbacio zahtjev Prištine za vraćanje imovine


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdaniović ocijenio je danas da zahtjev Prištine za vraćnje imovine od bivših jugoslovenskih republika predstavlja, ustvari, odgovor kosovskih zvaničnika na pritisak opozicije zbog početka pregovora sa zvaničnim Beogradom.

Prištinski zvaničnici najavili su nedavno da će kosovska vlada zatražiti vraćanje imovine 172 preduzeća sa Kosova od bivših jugoslovenskih republika, a Bogdanović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije te navode doveo u vezu sa aktuelim pregovorima Beograda i Prištine u Briselu.

"To je još jedan alibi kosovskih vlasti kako bi odgovorili na kritike opozicije u vezi sa pregovorima sa Beogradom, jer je očigledno da Prištini nije stalo do pregovora kao što je očigledno da će se morati razgovarati i o statusu", kazao je Bogdanović.

Bogdanović je taj zahtjev Prištine ocijenio kao iznenađenje i ukazao na to da Kosovo, kako je naveo, "niti ima pravo niti može dobiti bilo kakvu imovinu na teritoriji SFRJ".

"Kosovo je u vrijeme potpisivanja sporazuma o sukcesiji bivših jugoslovenskih republika, 2001. godine, bila autonomna pokrajina i to je jedan od razloga zašto ne može učestvovati u sukcesiji. Srbija je u posljednjih 30 godina u Kosovo i Metohiju uložila 30 milijardi dolara i ne vidim odakle je takozvana republika Kosovo mogla da dobije taj novac i investira širom Jugoslavije", kazao je Bogdanović.
XS
SM
MD
LG