Dostupni linkovi

Hamas i Fatah postigli dogovor o prelaznoj vladi


Palestinski pokreti Hamas i Fatah su u srijedu na sastanku u Kairu postigli dogovor o formiranju prelazne palestinske vlade koja će pripremiti izbore, javila je agencija Frans pres pozivajući se na izvore iz egiptskih vlasti i pokreta Fatah.

Delegacije su uspjele postići dogovor nakon što su razgovarale o svim važnim pitanjima, među kojima je i formiranje prelazne vlade i određivanje datuma izbora, javila je egipatska državna agencija Mena pozivajući se na saopštenje izdato nakon sastanka.

Prema navodima agencije, Egipat će pozvati sve strane u Palestini da u narednih nekoliko dana u Kairu potpišu dogovor o primirju.

"Vlada bi trebalo da pripremi predsjedničke i parlamentarne izbore koji će biti održani za godinu dana", rekao je Frans presu šef delegacije Fataha, Azam al Ahmad.

U delegaciji Hamasa bili su šef tog pokreta u Gazi Mahmud Zahar i njegov predstavnik u Damsku, Musa Abu Marzuk. Frans pres nije uspio da od njih dobije potvrdu da je dogovor postignut.

Pokreti Hamas i Fatah su u sukobu od 2007, godine kada je Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze. U posljednjih godinu dana predstavnici dva pokreta su u nekoliko navrata preduzimali napore u pravcu pomirenja.
XS
SM
MD
LG