Dostupni linkovi

EU, SAD najavljuju moguće sankcije za sirijske lidere


Vodeće evropske države pozvale su u sredu ambasadore Sirije u koordinisanom pokušaju da spreče predsednika Bašara al Asada da koristi silu protiv svog naroda, a Nemačka je najavila i mogućnost sankcija ako se sirijske vlasti ogluše o taj poziv.

Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Italija i Španija prenele su sirijskim ambasadorima akreditovanim u tim zemljama da osudjuju nasilje i da Asad mora da promeni taktiku, navelo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Njemačka vlada saopštila je da će odlučno podržati sankcije EU protiv sirijskog rukovodstva, a šef diplomatije Guido Westerwelle je precizirao da je moguće uvođenje embarga na oružje, zamrzavanje imovine sirijskih zvaničnika i zabrana putovanja.

"Ukoliko ne dođe do neodložne promjene kursa sirijskog rukovodstva, međunarodna zajednica će morati da istupi sa konzekvencama - sankcije protiv Sirije će biti neizbježne", rekao je Vestervele.

SAD su pozvale komesarijat za ljudska prava UN da odobri nezavisnu istragu u Siriji i predložile pokretanje krivičnog postupka ako ta istraga pokaže da je bilo kršenja međunarodnog prava.

Savjet za ljudska prava UN, sa sjedištem u Ženevi, saglasio se na zahtjev SAD da u petak bude održana posebna sjednica posvećena situaciji u Siriji.

U petak i odbor za politiku i bezbjednost EU takođe planira da se sastane u Briselu zbog situacije u Siriji, i "sve su opcije na stolu", izjavio je (Michael Mann), portparol šefa diplomatije Catherine Ashton.
XS
SM
MD
LG