Dostupni linkovi

Putin:Rusija teži jedinstvenom ekonomskom i viznom prostoru s EU


Ruski premijer Vladimir Putin potvrdio je težnju Rusije za formiranjem jedinstvenog ekonomskog i viznog prostora s Evropskom unijom, javila je agencija Itar-Tass, izvještavajući s pres-konferencije poslije Putinovog susreta sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfledtom u Stokholmu.

Prema Putinovim riječima, postoji mnogo tehničkih problema u pitanju integracije.

"Međutim, to da budućnost Rusije i budućnost evropskih zemalja ne može biti osigurana bez saradnje i integracije - to je apsolutno tačno. Pitanje je u izboru tempa, u izboru oblika te integracije“, rekao je ruski premijer i pružio uvjeravanja da je Rusija spremna na najbližu moguću saradnju s Unijom u tom pravcu, prenijela je ruska državna agencija.

Odgovarajući na pitanje zašto Rusija nije dio EU, Putin je rekao da je to „jedno od najvećih, veoma važnih, pitanja“, prenijela je agencija RIA Novosti.

"Želim da vas uvjerim da je Rusija spremna na najbližu saradnju u tom pravcu i zahvaljujem vam na tom pitanju“, rekao je predsjednik ruske vlade na pitanje stranog novinara.

Putin je podsjetio da je i ranije govorio o mogućnosti formiranja „jedinstvenog privrednog organizma od Lisabona do Dalekog istoka“.

Premijer Rusije takođe je izjavio da je širenje Sjevernoatlantskog saveza (NATO) izaziva zabrinutost Rusije.
XS
SM
MD
LG