Dostupni linkovi

Izrael sprema zaustavljanje nove flotile


Izrael je danas nagovijestio da će presresti flotu aktivista koji planiraju da pošalju brodove u Gazu na godišnjicu upada izraelskih komandosa na turski brod koji je pokušao da probije mornaričku blokadu ove palestinske enklave.

Pokret "Sloboda za Gazu" najavio je da će 15 brodova sa međunarodnim putnicima, uključujući Evropljane i Amerikance, krenuti ka Gazi krajem maja.

Izraelski premijer Benjamim Netanjahu sazvao je tim povodom vanredni sastanak sa najvažnijim ministrima i bezbjednosnim zvaničnicima.

U saopštenju objavljenom poslije sastanka rečeno je da je Netanjahu naredio vojsci da "nastavi neophodne pripreme kako bi se osiguralo sprovođenje blokade".

On je, takođe, naložio izraelskim diplomatama da nastave kampanju za prevenciju akcije propalestinskih aktivista i naglasio da je blokada sredstvo kojim se sprečava krijumčarenje oružja u Gazu.

Prije dvije sedmice, Turska je saopštila da je Izrael zatražio pomoć kako bi se stopirala akcija slanja brodova prema Gazi na godišnjicu racije u kojoj je poginulo devet turskih državljana. Zvaničnik turskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da je Ankara poručila Izraelu da plan o novoj floti nije njena briga.

Turska islamska humanitarna organizacija IHH objavila je da će učestvovati i u drugoj floti. Izrael tvrdi da je ova organizacija povezana sa terorizmom, ali SAD je nisu stavile na listu terorističkih organizacija.
XS
SM
MD
LG