Dostupni linkovi

Podrška Češke za članstvo Crne Gore u EU i NATO


Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krvokapić predsjednik Vlade Igor Lukšić razgovarali su u Podgorici sa predsjednikom Češke Vaclavom Klausom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji i evropskoj perspektivi Crne Gore.

Krivokapić i Klaus su istakli da Češka snažno i bezrezervno podržava evropski put Crne Gore, a sam proces kvalitetnog ispunjenja obaveza na tom putu važniji je od datuma punog članstva. Najznačajnija obaveza je, kako je ocijenjeno, usvajanje evropskih vrijednosti, bez obzira na brzinu ispunjenja zadataka, uz čuvanje postignute državne zrelosti i multietničkog sklada

Posjeta predsjednika Češke Crnoj Gori potvrda je da ta država podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i NATO-u, kao i jasan stignal da dobre bilateralne odnose dvije države treba nastaviti i unaprijediti - ocijenili su Lukšić i Klaus.

Premijer Lukšić je istakao da će iskustvo Češke u procesu evropskih integracija biti značajno za Crnu Goru, prije svega zbog sveobuhvatnih reformi koje će kvalitet života građana podići na viši nivo, a kao rezultat imati i dalje približavanje Evropskoj uniji.

"Za Crnu Goru je najvažnije da se bez opterećenja datumima nastavi sa modernizacijom i demokratizacijom društva, te da se u tom smislu vodi politika kojom će najprije biti zadovoljni građani Crne Gore, a ne samo Brisel", ocijenio je Lukšić.
XS
SM
MD
LG