Dostupni linkovi

Sirija: U Deri za dva dana 30 mrtvih,vojska uputila pojačanje


U žestokoj intervenciji sirijskih vlasti u Deri, uporištu pobune protiv režima, tokom dva dana poginulo je najmanje 30 osoba, a aktivisti za ljudska prava tvrde da se u tom gradu i danas čuje sporadična paljba.

Sirijska vojska poslala je danas nove tenkove i pojačanja u Deru, jednom od centara
narodne pobune protiv autoritarnog režima predsjednika Bašara al Asada,
a u gradu se čuje i pucanje iz vatrenog oružja i povremene eksplozije, javljaju očevici.
Bezbjednosne snage hapsile su danas ljude i sprovodile racije i u drugim djelovma zemlje.

Najmanje šest osoba je poginulo juče, uz 25 demonstranata koliko ih je stradalo u ponedeljak nakon ulaska vojske sa tenkovima i oklopnim vozilima u taj grad udaljen oko 100 kilometara od Damaska, kako bi ugušili protest koji od 15. marta potresa režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Sirijska organizacija za zaštitu ljudskih prava (Savasija) saopštila je juče da je najmanje 400 osoba poginulo od sredine marta kada su počeli protesti na kojima se zahtijeva ostavka predsednika Basara al-Asada.

Pet zemalja EU obratile su se danas sirijskim ambasadorima i osudile nedavnu represivnu akciju sirijskih vlasti protiv antirežimskih demonstranata, saopštila je Francuska.

Zvanični Pariz navodi da su diplomatsku akciju zajedno preduzele Francuska, Britanija, Njemačka, Italija i Španija.

Prethodno je generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio Siriju zbog korištenja tenkova i vatrenog oružja protiv demonstranata.

Visoki francuski diplomata Erv Ladsu sastao se sa sirijskim ambasadorom Lmijom Čakurom, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se dodaje da je Pariz izrazio "čvrstu osudu eskalacije represije od strane sirijskih vlasti prema narodu"

U petak će Savjet za ljudska prva UN raspravljati o humanitarnoj situaciji u Siriji.
XS
SM
MD
LG