Dostupni linkovi

U petak Savjet za ljudska prava UN o Siriji


Savjet za ljudska prava UN održaće u petak vanrednu sednicu o situaciji u Siriji, na zahtjev SAD, saopšteno je danas iz svetske organizacije.

Istovremeno, Belgija je danas saopštila da će se na ministarskom sastanku 27 članica EU koji će se održati u petak, založiti za uvođenje sankcija Siriji, a više zemalja EU uložilo je sirijskim valstima demarš zbog krvavog obračuna sa demonstrantima u toj
zemlji.

U sukobima snaga bezbjednosti i demonstranata koji zahtevaju ostavku sirijskog predsjednika Bašara el-Asada između petka i nedelje poginulo je najmanje 107 osoba, naveo je Visoki komesarijat UN za ljudska prava koji je zatražio pokretanje nezavisne i transparentne istrage o tim događajima.

Za sazivanje vanredne sjednice Savjeta za ljudska prava UN potreban je pristanak 16 članica, odnosno jedne trećine od ukupno 47 članica.

Savjet rijetko saziva vanredne sednice, ali na njima se uglavnom usvajaju zajedničke rezolucije, kao što je bio slučaj 25. februara o situaciji u Libiji kada se zahtijevala suspenzija te zemlje iz članstva Savjeta.

Početkom aprila nevladine organizacije među kojima Amnesti internešenel, Hjuman rajts voč i Međunarodna federacija organizacija za zaštitu ljudskih prava, zatražile su održavanje vanredne sjednice Savjeta za ljudska prava UN o situaciji u Siriji.

Iste organizacije su tražile održavanja vanrednih zasijedanja Savjeta povodom stanja ljudskih prava u Bahreinu i Jemenu, ali taj zahtjev nije dobio podršku.
XS
SM
MD
LG