Dostupni linkovi

Parlament Federacije BIH usvojio Dekaraciju povodom referenduma u RS


Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH anas je glasovima svih 68 prisutnih poslanika usvojio Deklaraciju u kojoj se navodi da ni jedan entitet ne može osporavati državne institucije "koje su uspostavljene na osnovu Ustava i zakona BiH, kao neizostavni dio nezavisnog i nepristrasnog pravosudnog sistema BiH".

Vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH danas nisu prisustvovali poslanici dva HDZ-a.

Usvojenim dokumentom osuđuju se "napadi" i na druge institucije BiH koje provode vladavinu prava, posebno na Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) i Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i podržava njihov rad na zaštiti ustavno-pravnog poretka i u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina.

U Deklaraciji se poziva visoki predstavnik u BiH da i dalje aktivno radi na provođenju preostalih odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da u skladu sa svojim mandatom i obavezama poništi sve odluke koje nisu u skladu sa tim sporazumom i da sankcioniše odgovorne.

Dokumentom se odbacuje entitetsko osporavanje državnih zakona i institucija, "jer je to uzurpiranje nepripadajućih nadležnosti".

Skupština Republike Srpske usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.
XS
SM
MD
LG