Dostupni linkovi

Radojčić najavljuje formiranje komisije za referendum u RS


Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je danas da bi Narodna skupština RS u petak, 29. aprila, trebalo da formira komisiju za provođenje referenduma.

"Odluka o referendumu je objavljena u `Službenom glasniku` RS. Na sjednici Kolegijuma Narodne skupštine RS utvrdili smo kvote poslaničkim klubovima i grupama koji bi do petka trebalo da predlože članove ove komisije", rekao je novinarima Radojičić.

On se nadu da će Narodna skupština RS biti u mogućnosti da u petak izabere komisiju na koju je obavezna po Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi.

"Sve dalje je stvar provođenja odluke, a ujedno je to i test za novi Zakon koji se prvi put primjenjuje. Sva lica koja se nalaze na biračkim spiskovima CIPS-a moći će glasati na referendumu. Članovi 17 i 19 Zakona o referendumu nisu predvidjeli način glasanja izbjeglih i raseljenih lica pa se komisija treba odrediti prema tome", dodao je Radojičić.

Govoreći o današnjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH, Radojičić je istakao da mu nije poznata sadržina akta koji razmatraju poslanici tog parlamenta.

"Ukoliko je riječ o deklaraciji koja će naglasiti evropski put BiH, podsjećam da Narodna skupština RS ima takav akt, a ako je riječ o političkim stavovima koji se odnose na pravosuđe u BiH to će biti stavovi tog parlamenta. Bilo bi dobro da se Parlament drugog entiteta ne upušta u odluke Narodne skupštine RS, jer nije nadležan", dodao je Radojičić.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je glasovima 68 prisutnih poslanika usvojio Deklaraciju u kojoj se navodi da ni jedan entitet ne može osporavati državne institucije "koje su uspostavljene na osnovu Ustava i zakona BiH, kao neizostavni dio nezavisnog i nepristrasnog pravosudnog sistema BiH".
XS
SM
MD
LG