Dostupni linkovi

Hejg:Asad još može da krene u demokratske reforme


Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg ocijenio je danas da nije suviše kasno da sirijski
predsjednik Bašar Asad promijeni taktiku i počne da sprovodi demokratske reforme uprkos njegovom nasilnom obračunu s demonstrantima.

Hejg je rekao za BBC da je moguće da Asad nema dovoljno moći da ubijedi druge članove njegovog uskog kruga o potrebi za promenama, i da nije siguran da li je Asad slobodan da sprovodi reformski program.

"Jedna od teškoća u Siriji je da moć predsednika Asada zavisi od šire grupe ljudi u njegovoj porodici i naravno od drugih članova njegove vlade", rekao je Hejg koji je posjetio Siriju u januaru.

Britanija je osudila nasilno suzbijanje javnih protesta u Siriji i trenutno razgovara sa saveznicima u Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama o mogućim sankcijama protiv te zemlje. U vladinom suzbijanju demonstracija od sredine marta ubijeno je više od 400 ljudi,a 120 samo ovog vikenda.

Četiri evropske zemlje - Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal, objavili su saopštenje za medije u kome se osuđuje nasilje u Siriji i podijelili ga u Savetu bezbednosti koji će danas o tome raspravljati.

Hejg međutim smatra da bi Asad još mogao da izbegne sankcije.

Hejg je priznao da Britanija i druge zemlje imaju mekši pristup prema Siriji nego prema režimu Muamera Gadafija u Libiji, ali je naglasio da je to zato što je Arapska liga tražila međunarodno djelovanje u Libiji.
XS
SM
MD
LG