Dostupni linkovi

Bivši direktor hrvatskog fonda za okoliš ponovo uhapšen


Bivši direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Vinko Mladineo ponovno je uhapšen, devet dana nakon što je izašao iz istražnog zatvora u kojem je bio od početka novembra prošle godine zbog navodne umiješanosti u aferu ''Fimi medija'' i namještanja poslova preduzeću ''Odlagalište sirovina'' na štetu Fonda.

Mladineo je uhapšen jutros i policija mu je pretresla stan, rekao je njegov advokat Milenko Umičević.

''Očekujem poziv iz USKOK-a, gdje bi mog branjenika trebali dovesti na ispitivanje'', rekao je Umičević, navodeći da je Mladineo osumnjičen za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, te zloupotrebu položaja i ovlašćenja, ali da ne zna o kojem slučaju je riječ.

Hrvatski mediji nezvanično saznaju da su uhapšene još tri osobe, da je sa slučajem povezana varaždinsko preduzeće BBS, te da se osumnjičeni terete da su se udružili u grupu koja je fiktivno prikazivala otkup PET ambalaže, a ustvari je izvlačila novac iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

USKOK protiv Mladineo vodi istragu od početka novembra prošle godine kada je uhapšen u aferi ''Fimi medija'', u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 miliona državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak.

Nakon gotovo šest mjeseci provedenih u istražnom zatvoru u Remetincu, pušten je na slobodu uoči vaskršnjih praznika, 18. aprila. Kao mjera opreza određena mu je zabrana kontaktiranja svjedoka koji još nisu ispitani u drugoj istrazi, onoj o poslovanju Fonda s preduzećem ''Odlagalište otpada'', čiji je vlasnik Miho Zrnić Marinović još u istražnom zatvoru.

Mladineo je osumnjičen da je oštetio Fond u korist preduzeća Zrnića Marinovića, koje je navodno nezakonito zaradilo gotovo 11 miliona kuna (oko 1,5 miliona eura).
XS
SM
MD
LG