Dostupni linkovi

U Bjelorusiji opozicionar osuđen na dvije godine zatvora


Koordinator bjeloruskog opozicionog građanskog pokreta Evropska Bjelorusija Dmitrij Bondarenko osuđen na dvije godine zatvora zbog organizovanja protesta u Minsku.

Zbog izazivanje nereda i narušavanje reda u Minsku je već procesuirano nekoliko osoba.

U okviru sudskih postupaka povodom masovnih nereda u glavnom gradu Bjelorusije u decembru 2010. poslije predsjedničkih izbora, Bondarenko je osuđen za organizovanje akcija koje su, između ostalog, dovele do ometanja funkcionisanja javnog saobraćaja i rada nekoliko firmi.

"Učestvovao sam u masovnoj akciji koja je ometala funkcionisanje saobraćaja. U tom dijelu svoju krivicu priznajem, za ostalo ne", rekao je Bondarenko.

Bjeloruska agencija Belta navodi da su suđenju prisustvovali predstavnici OEBS-a, koje je pozvala bjeloruska strana.

U Minsku je počeo i sudski proces bivšem kandidatu za predsednika Andreju Sanjikovu sa optužbama po tački za koju je predviđeno i do 15 godina zatvora, navela je Belta. On je uhapšen 19. decembra prošle godine i od tada se nalazi u pritvoru državne bezbjednosit.

Kako prenosi ruska agencija Itar-Tas s, zajedno sa Sanjikovom sudi se i aktivistima pokreta Govori istinu Olegu Gnedčiku, Mladi front Vladimiru Jeremenku, studentima Iliji Vasiljeviču i Fjodoru Mirzojanovu. Oni su optuženi za učešće u masovnim neredima i prijeti im do osam godina zatvora.

Ranije je osam osoba osuđeno za učešće u masovnim neredima, od kojih je petoro kažnjeno na tri i četiri godine zatvora, jedan na tri godine ograničenja slobode, a dva državljana Rusije sa stalnim boravkom u Bjelorusiji kažnjena su sa 3.500 dolara, podsjeća Itar-Tass.
XS
SM
MD
LG