Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije istražuje zločin u Dvoru na Uni


Tužilaštvo Srbije za ratne zločine je formiralo predmet u vezi sa ratnim zločinom u Dvoru na Uni, nakon što su o ubistvu srpskih hendikepiranih civila u Hrvatskoj progovorili nekadašnji danski pripadnici UN.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da u tužilaštvu do juče nisu čuli za taj zločin i da je 200 danskih vojnika gledalo masakr devetoro hendikepiranih srpskih civila.

"Mi smo sada evidentirali taj predmet. Za sada nismo bili ništa čuli o tom događaju. Tužilac kada čuje za neki događaj, otvori predmet i to smo mi juče upravo uradili", rekao je Vekarić za B92.

On je naveo da se tužilaštvo čulo sa hrvatskim, koje se takođe interesuje za određene stvari da li srpske kolege imaju nešto o tome i sada će zajedno, svako sa svoje strane, pokušati da dođu do odgovornih za taj zločin.

Vekarić je ocijenio da će se ovaj predmet "pomaći sa početka", te da će i Danac, koji je progovorio o zločinu, ukoliko bude voljan, dati izjavu jednom ili drugom tužilaštvu.

"S druge, strane, važno je reći zašto je taj gospodin koji je bio u UN čekao do danas. On je video to ubistvo pre 15 -20 godina. Mislim da je upravo ova presuda /hrvatskim/ generalima otvorila `Pandorinu kutiju`", naveo je Vekarić.

On je pitao da li tu postoji i odgovornost i UN, koja je već viđena i u Srebrenici, gdje je bio holandski bataljon, te ocijenio da to pokazuje da je i međunarodni mehanizam imao svoje propuste.

List "Danas" je objavio da su istražitelji Haškog tribunala istraživali krajem devedesetih slučaj ubistva devet civila u Dvoru na Uni, poslije hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u avgustu 1995. godine, ali tada navodno nisu uspjeli da dođu do porodica žrtava u Republici Srpskoj, pa su odustali od predmeta.

Ovaj zločin aktuelizovan je nakon što je nedavno danski vojnik Jan Velendorf, pripadnik "plavih šljemova" UN, priznao u intervjuu za dansku televiziju BT da je 200 danskih vojnika nijemo gledalo masakr devetoro starijih i hendikepiranih Srba.
XS
SM
MD
LG