Dostupni linkovi

Ograničenja Zapada u Siriji



Ministri odbrane Sjedinjenih Država i Velike Britanije nastojali su umanjiti mogućnost intervencije u Siriji poput one u Libiji, prenosi Hina. Američki ministar odbrane Robert Gates i britanski ministar odbrane Liam Fox su nakon razgovora u Washingtonu osudili ubijanje stotina demonstranata u Siriji od snaga predsjednika Bašara al-Asada koji traže svršetak njegove autokratske vladavine.

„Mi ne možemo stalno činiti sve i moramo priznati da postoje praktička ograničenja onoga što naše zemlje mogu učiniti“, rekao je Fox upitan o tome zašto Zapad ne interveniše u Siriji.

Priznajući nedosljednosti u odgovoru Obamine administracije na pobune diljem arapskog svijeta Gates je rekao kako SAD primjenjuje svoje vrijednosti na sve zemlje u regiji podržavajući pravo na miran protest. On je međutim rekao kako američke akcije neće uvijek biti jednake.

„Naš odgovor u svakoj zemlji morat će biti izrađen po mjeri za tu zemlju prema okolnostima svojstvenim toj zemlji“, rekao je Gates te dodao kako koalicija predvođena NATO-om ne gađa libijskog čelnika Moamera Gadafija uprkos tome što je pogodila jedan od njegovih kompleksa, Bab al-Aziziju u Tripoliju.
XS
SM
MD
LG