Dostupni linkovi

Ekskluzivno za RSE: Josipovićev odgovor Lagumdžiji


Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović uputio je ekskluzivno za RSE odgovor predsjedniku Socijaldemokratske partije BiH Zlatku Lagumdžiji.

Lagumdžija je u nedjelju izjavio kako najavljeni referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH nema podršku sva tri naroda, oba entiteta, niti većine građana BiH, te pozvao Josipovića da se javno očituje o referendumu.

"Ovo je dobra prilika i Predsjedniku Josipoviću koji je u bilateralnim susretima sa predsjednikom (Srbije, Borisom) Tadićem naglašavao potrebu konsenzusa, kako oni vole reći svih predstavnika naroda i građana u BiH, da se i sam javno očituje o najavljenom referendumu koji je suprotan mirovnom sporazumu i principima za koje se obojica zalažu",
rekao je Lagumdžija.

Josipović je u odgovoru Lagumdžiji napisao sljedeće:
Zlatko Lagumdžija

"Odgovor na pitanje o referendumu u Republici Srpskoj je jasan: u BiH se velike i važne odluke trebaju donijeti samo konsenzusom sva tri naroda, oba entiteta. Zato referendum ne držim dobrom idejom. Ne držim dobrim ni bilo koji pokušaj da se važne odluke donesu bez suglasnosti sva tri naroda u BiH i to ističem od početka svoga mandata. Nadam se da će Lagumdžija to načelo i sam primijeniti u svojoj političkoj praksi," poručio je Josipović.

Josipović ocjenjuje da je Lagumdžijino prozivanje da mu se na to pitanje odgovori preko medija neprimjereno.

"U diplomatskoj i dobrosusjedskoj praksi takva gesta se smatra ispod razine primjerene odgovornim političarima. Zlatko Lagumdžija je mogao okrenuti moj broj koji je često koristio i tu željenu informaciju bi odmah dobio. Ali, kada me pita preko medija, da mu tako i odgovorim", piše predsjednik Hrvatske i dodaje:

"Vrlo mi je drago da je Lagumdžija konačno prepoznao i podržao načelo koje sam uvijek isticao i zagovarao, ono kako u BiH ne bi trebalo biti rješenja koje nema potporu sva tri naroda i dva entiteta".

Unutarnje pitanje

Josipović se pita i zašto su ga do sada mediji iz njegova sazviježđa napadali kad je promovirao to načelo.

"Jedino za što sam se zalagao kada je riječ o BiH je upravo jednakopravnost naroda i potreba da suglasno reformiraju svoju domovinu u efikasnu, europsku BiH. To sam promovirao kao prijateljski savjet zaista dragom susjedu, a o ostalim pitanjima u BiH nisam izgovorio ni riječ", kaže Josipović.
Josipović: Lagumdžija je dolazio k meni u Zagreb tražiti podršku za svoje postizborne slagalice. U njih se zaista ne želim miješati, BiH je ipak druga država.

"Samo Lagumdžija zna zašto su to neki mediji prepoznali kao miješanje u unutarnje poslove BiH. Zašto su to shvatili i kao urotu s Tadićem s kojim sam o BiH ukupno izgovorio, ne više od deset kurtoaznih rečenica, kao pokušaj komadanja BiH. Valjda nas zato zajedno i pita o referendumu preko medija. Ili, zašto su onako karikaturalno izvrnuli moju izjavu Reutersu koristeći klasični govor mržnje? Ili, zašto su najiskrenije isticanje BiH kao našeg najvažnijeg susjeda čija nam je suverenost i uspješnost strateški interes razumjeli gotovo kao agresiju?",
piše hrvatski predsjednik.

Josipović postavlja i pitanje zašto ga sada Lagumdžija poziva da se izjašnjavam o tipično unutarnjem pitanju BiH.

"Da li zato da me neki mediji ponovo optuže za miješanje u unutarnje poslove ili nešto još teže? Možda bih mu trebao odgovoriti kako je referendum unutarnje pitanje BiH i da ne želim o tome?"
, kazao je Josipović i prisjetio se:

"Lagumdžija nije želio sa mnom ni u Ahmiće, ni u Prijedor, ni na druga stratišta u BiH, valjda sam se i tada miješao u unutarnje poslove. Istina, dolazio je k meni u Zagreb tražiti podršku za svoje postizborne slagalice. U njih se zaista ne želim miješati, BiH je ipak druga država. Ali, kada me već sam Lagumdžija ovako pozvao da se izjasnim o referendumu moram i o njemu i o načinu na koji me pita preko medija",
zaključuje predsjednik Hrvatske.
XS
SM
MD
LG