Dostupni linkovi

Josipović: Referendum u RS nije dobra ideja


Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u pisanom saopćenju odgovorio je na pitanje Radio Slobodna Evropa da komentira poziv predsjednika SDP BiH Zlatka Lagumdžije da se izjasni o referendumu u RS koji je najavio predsjednik RS Milorad Dodik, a o Sudu i Tužilaštvu BiH .

„Odgovor na pitanje o referendumu u Republici Srpskoj je jasan: u BiH se velike i važne odluke trebaju donijeti samo konsenzusom sva tri naroda, oba entiteta. Zato referendum ne držim dobrom idejom. Ne držim dobrim ni bilo koji pokušaj da se važne odluke donesu bez suglasnosti sva tri naroda u BiH i to ističem od početka svoga mandata. Nadam se da će Lagumdžija to načelo i sam primijeniti u svojoj političkoj praksi".

Josipović se zapitao zašto ga sada Lagumdžija poziva da se izjašnjava o pitanju koje je tipično unutarnje pitanje BiH?

“Lagumdžija nije želio sa mnom ni u Ahmiće, ni u Prijedor, ni na druga stratišta u BiH, valjda sam se i tada miješao u unutarnje poslove. Istina, dolazio je k meni u Zagreb tražiti podršku za svoje postizborne slagalice. U njih se zaista ne želim miješati, BiH je ipak druga država” kaže se oizmedju ostaloga u odgovoru hrvatskog predsjednika Josipovića.
XS
SM
MD
LG