Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Samit o novim gasnim tokovima za Evropu


Evropski komesar Jose Manuel Barroso, turski predsjednik Abdullah Gul i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev na samitu u Pragu

U Pragu je danas počeo samit Evropske unije sa liderima zemalja Kaspijskog basena, Turske i Egipta "Južni koridor - novi put svile" na kome EU rešava kako da obezbedi dovoljne količine i dopremi efikasno gas u Evropu iz Centralne Azije, a u perspektivi i iz Iraka i Egipta, kako bi smanjila zavisnost od Rusije.

Samit “Južni koridor” u Pragu, prestonici Češke, predsedavajuće EU, okupio je lidere i ministre EU i Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Turkmenistana, Uzbekistana, Kazahstana, Egipta i Iraka. Svi učesnici su, ili glavni snabdevači prirodnog gasa, ili ključne tranzitne zemlje, a neke od ovih zemalja su i jedno i drugo. Dopisnik RFE iz Brisela Ahto Lobjakis javlja da za početak EU želi da napravi planove za izgradnju trans – Kaspijskog gasovoda iz Turkmenistana ka Azerbejdžanu. Ovo bi značilo da gas iz Turkeminstana, Kazahstana i Uzbekistana direktno odlazi u Nabuko gasovod:

“Ovo je prvi put da EU zvanično daje jemstvo centralnoazijskim i južnokavkazkim zemljama da će obezbediti političke, ekonomske i finansijske resurse neophodne za direktnu vezu sa Kaspijskim morem. To se pre svega tiče gasnih rezervi, ali takodje i nafte i transporta.”

Kako bi smanjila zavisnost gasnih isporuka od Rusije, EU postavlja konstrukciju tri nova gasovoda u regionu koji bi konačno dopremili gas iz Kaspijskog basena, pa čak i iz udaljenijieg Iraka u Evropu. Tri gasovoda su Nabuko, od istočne granice Turske do Austije, Beli tok od Gruzije preko Crnog mora do Rumunije, i Južni tok izmedju Turske, Grčke I Italije.

Lobjakis kaže da se sve svodi na političko pitanje, posebno u kojoj meri EU može da ubedi zemlje Centralne Azije i Južnog Kavkaza da mogu bezbedno da ignorišu protivljenje Moskve ovom projektu koji treba da zaobidje rusku teritoriju:

“Ako EU ostane na tom kursu, ukoliko veći broj država članica bude spremno da saradjuje u izgradnji trans kaspijskog gasovoda, koji bi povezivao centralno azijske zemlje direktno na projektu poput Nabuka, tada bi postojala mogučnost sigurnog izvora gasa ne samo iz Rusije. Naravno to ne znači da će Rusija nestati iz našeg vidokruga, ali ove zemlje će nam osigurati značajniju političku I ekonomsku podršku u svojim odlukama.”


Rusija je pozvana na na samit Južni koridor kao posmatrač, zajedno sa SAD i Ukrajinom. U agendu samita nije uključen bilo koji od ruskih projekata gasovoda. Nedostaju dva glavna regionalana igrača, Katar i Iran. Jedan zvaničnik EU rekao je ranije nezvanično našem radiju da Katar, proizvodjač gasa, nije pozvan za sada ali bez objasnjenja zasto. Drugi zvaničnik je takodje nezvanično rekao Radiju Slobodna Evropa da bi Iran mogao biti pozvan da učestvuje kada situacija to dopusti, aludirajući na kontroverzni nuklearni program Irana.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG