Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Spomen ploča kineskim novinarima


Foto: Vesna Anđić

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ambasador Kine u Srbiji Vei Đinguhua danas su na mestu nekadašnje kineske ambasade u Beogradu otkrili spomen-ploču u znak sećanja na trojicu novinara te zemlje, koji su poginuli pre deset godina kada je NATO bombardovao ambasadu Kine.

U NATO bombardovanju kineske ambasade u Beogradu poginula su tri kineska novinara, a dvadesetak diplomata je povređeno.

Deset godina kasnije, ambasador Kine Vei Đinguhua podseća 'da je taj zločin izazvao veliko ogorčenje kineskog naroda i oštru osudu miroljubivih ljudi u svetu':

Foto: Vesna Anđić
"Ovu istoriju nikad nećemo zaboraviti i ni na koji način nećemo dozvoliti da se ova tragedija ponovi. Prijatelji u nevolji nikad ne zaboravljaju jedni druge. Kineski narod je spreman, zajedno sa srpskim narodom, da uloži još veće napore za dalje jačanje prijateljskih odnosa i saradnje između dve zemlje i između dva naroda."

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da Srbija nikada neće zaboraviti žrtve NATO bombardovanja i zaključio da su dve zemlje, pre deset godina, bile zajedno u razaranju, a danas u izgradnji Srbije:

"Najbolji način da to prijateljstvo razvijamo i da pamtimo sve te ljude, i da pamtimo ta vremena, jeste da idemo dalje i da radimo nove projekte. Zajednički radimo, uz veliku pomoć ambasadora, na tome da uz pomoć kineske države napravimo još jedan veliki most u Beogradu, i to je najbolji način kako da dva naroda zaista spajamo i povezujemo. Taj beogradski most, most između Borče i Zemuna, koga već svi u narodu popularno nazivaju 'kineski' most, će zaista biti dokaz saradnje, prijateljstva i zajedništva između dva naroda i dve države."
XS
SM
MD
LG