Dostupni linkovi

Schefferu hrvatsko odlikovanje


Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i hrvatski premijer Ivo Sanader u Zagrebu
Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer i hrvatski premijer Ivo Sanader u Zagrebu

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer primio je danas u Zagrebu jedno od najviših hrvatskih odlikovanja za izuzetan doprinos jačanju odnosa Hrvatske i NATO-a. On je pohvalio hrvatski angažman u mirovnim misijama NATO-a.

Članstvo svih zemalja Jugoistoka Europe u NATO-u i Europskoj uniji jedina je garancija trajne i održive stabilnosti, poručio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer zahvaljujući na dodjeli jednog od najviših hrvatskih odlikovanja – veleredu kralja Petra Krešimira IV sa lentom i Danicom. On je pohvalio doprinos Hrvatske kao nove članice NATO-a globalnoj sigurnosti.

«Susrećem vaše hrabre hrvatske vojnike, žene i muškarce u odorama, u Afganistanu i na Kosovu. Hrvatska je postala izvoznik sigurnosti i vrlo proaktivan član NATO-a.»


U posebnoj izjavi za naš radio Scheffer je kazao kako nema mjesta ruskoj zabrinutosti zbog vježbe NATO-a i partnera u Gruziji, jer ta vježba ni na koji način nije uperena protiv nikoga, pa ni protiv Rusije.

«To je mala i ograničena vježba za čije održavanje Rusija zna od samoga početka, tako da mislim da doista nema mjesta zabrinutosti.»

Na našu molbu da komentira nesudjelovanje Armenije, Kazahstana, Srbije i Moldavije na ovoj vježbi, Scheffer je kazao kako bi ih rado vidio na vježbi, ali da je njihova suverena odluka hoće li sudjelovati na vježbi ili neće.

«Drugi partneri sudjeluju, oni ne sudjeluju. Ponavljam – žao mi je – ali to je njihova odluka,» kazao je glavni tajnik NATO-a."
XS
SM
MD
LG