Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nova antiteroristička strategija


Asif Ali Zardari, Hamid Karzai i Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama sastao se sinoć s predsjednicima Pakistana i Afganistana s namjerom da se obje zemlje više angažiraju u borbi protiv Talibana i militanata Al Qaeda. Gosti su proveli cijeli dan u Washingtonu u intenzivnim razgovorima o novoj američkoj strategiji u toj regiji.

Američki predsjednik je svojim gostima kazao da put do pobjede Al Qaede neće biti lagan, ali da su Sjedinjene Američke Države spremne pomoći demokratske izabrane vlasti Pakistana i Afganistana.

Susret trojice predsjednika dogodio se mjesec dana nakon što je Obamina administracija objavila novu regionalnu strategiju borbe kako bi se pobijedili militanti koji sve više jačaju i u Afganistanu i u Pakistanu. Obraćajući se predsjednicima, Hamidu Karzaiu i Asifu Ali Zardariju, Barack Obama je kazao kako nova strategija održava istinu koja se može sažeti u jednoj rečenici, a ta je - sigurnost Pakistana, Afganistana i Sjedinjenih Država je povezana.

Po Obaminu planu, dvije vlade koje su do sada slabo suradjivale pojačat će međusobne kontakte i kooperaciju. Washington će im pomoći na svim razinama suradnje kako bi život običnih građana u tim zemljama postao bolji.

„Svaki dan vidimo dokaze onoga što nude Al Qaeda i njeni saveznici. To je budućnost puna nasilja i beznađa. To je budućnost bez mogućnosti i nade. To nije ono što narodi Pakistana i Afganistana žele, niti što zaslužuju. Sjedinjene Države imaju udjela u budućnosti ove dvije zemlje. Naučili smo da je naša sigurnost povezana“, istaknuo je Obama.

Nova američka strategija uključuje veću vojnu, ali i civilnu pomoć ovoj regiji. Obama će zato poslati dodatnih više od 21.000 vojnika u Afganistan, a pojačat će i obuku afganistanskih snaga sigurnosti. Američki predsjednik ima za svoju strategiju i podršku NATO saveznika. Od Kongresa je zatražio pomoć od 400 milijuna dolara za hitnu ispomoć vladi Pakistana u borbi protiv ekstremista, koji su posljednjih tjedana zauzeli više područja, čak se približili glavnom gradu na svega stotinjak kilometara. Sve složenija situacija, reorganizacija Talibana, razlog je za bitno promijenjene stavove Kabula i Islamabada.

Pored obećanja da će tješnje suradjivati s Washingtonom, otvorili su se vrata međusobnog razumjevanja. Zato je Hamid Karzai rekao svom pakistanskom kolegi kako na pomoć Kabula može računati kako bi se osigurali mir i stabilnost u obje zemlje.

Ni Ali Zardari nije štedio obećanja ističući kako će se Pakistan zajedno sa narodima Afganistana suprotstaviti zajedničkoj prijetnji, zlu, nazvavši ga tumorom koji treba biti uklonjen.

Washingtonski razgovori odvijali su se u sjeni zračnih udrara multinacionalnih snaga u Afganistanu u kojima je poginulo više desetaka civila, među kojima je bilo žena i djece. Uz izraženo duboko žaljenje s američke strane, obećana je zajednička istraga, a pružena su uvjeravanja da će se učiniti maksimalni napori kako bi se ubuduće izbjegle civilne žrtve i kako bi se pomoglo afganistanskoj vladi u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG