Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pljačkaš banke ubio jednu, ranio četiri osobe


Policija na mjestu pljačke

Pljačkaš banke ubio je u utorak naveče na zagrebačkoj periferiji jednog policajca i četvoricu ranio. Sindikati policije traže bolju opremljenost i obučenost policije, kao i da se ubojstvo policajca na dužnosti tretira kao teže kazneno djelo nego obično ubojstvo.

Jedan mrtav policajac i četiri ranjena, od kojih se jedan još bori za život – to je tragični epilog sinoćnje pljačke banke u rubnom zagrebačkom naselju Sesvete. Pljačkaš i ubojica je uhićen, a sa njim još dvojica koje se povezuje s pljačkom. Policijski sindikati prozivaju vrh policije zbog loše opremljenosti i slabe obučenosti policajaca, a vrh policije proziva zaštitara u banci, koji nije policiji dojavio da je pljačkaš naoružan kalašnjikovom, pa su policajci koji su stigli na intervenciju pokošeni prvim rafalom. Glasnogovornik hrvatske policije Kruno Borovec:

„Zaštitar je vidio na video-nadzoru da je pljačkaš naoružan kalašnjikovom, međutim on nije kontaktirao s policijom, iako bi to bilo itekako korisno. On je, kao stručna osoba za pitanja sigurnosti koja je vidjela kako je počinitelj naoružan i što radi, mogao pružiti korisnu informaciju policiji. Međutim, on to nije učinio.“

Kako se sve zbilo? Sinoć oko 18 sati, razbojnik, sa „fantomkom“ na glavi i naoružan kalašnjikovom ulazi u banku, u kojoj se tada nalazi dvadesetak građana i službenika, i traži novac. Jedna službenica zatvara se u pokrajnju prostoriju i aktivira alarm. I građani alarmiraju policiju i stiže prva ophodnja sa trojicom policajaca. Razbojnik, 28-godišnji Kazimir Dužnović, ubija prvim rafalom 24-godišnjeg policajca Ivana Grbavca i ranjava policajca Boška Ćenana. Stiže i druga ophodnja, Dužnović puca i ranjava svu trojicu policajaca – Jadranka Certina teško i Milana Dakića i Kristijana Novosela lakše. Policija je potom opkolila zgradu u kojoj se zločinac pokušao sakriti, i Dužnović se predaje. Dužnović ima dosije: počinio je više pljački i razbojstava, a krajem prošle godine vratio se sa višegodišnje kazne zatvora. Istog su profila i dvojica njegovih vjerojatnih pomagača, koji su noćas uhićeni – 21-godišnji Kristijan Jurišić, koji je inače na odsluženju zatvorske kazne u zatvoru poluotvorenog tipa pored Zagreba, i Miodrag Mišić, deportiran iz Njemačke zbog razbojstava. Mrtav policajac i četvorica ranjenih, od kojih se jedan bori za život, padaju na dušu sistemu koji se ne brine za njihovu opremljenost i obučenost, kaže za Radio Slobodna Europa predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić:

„Ako jedan policijski službenik ide samo jedanput godišnje na gađanje, gdje ispali pet metaka probnih metaka i deset za ocjenu, i to ne u pokretne mete, već u obične, statične mete, mi tu nemamo više što dalje pričati. Ja sam član streljačkog kluba i idem na streljanu svaku drugu-treću subotu i ispucam 400-500 komada municije, koliko policajac ne ispuca za četiri života odnosno za četiri službe.“

Drugi je problem u tome što hrvatsko zakonodavstvo ne pravi razliku između ubojstva građanina i ubojstva policajca na dužnosti, dok se – na primjer – ubojstvo državnog dužnosnika tretira kao teže djelo nego ubojstvo običnog građanina. Treći je problem što 15 godina nakon rata još uvijek „dugih cijevi“ ima – „kao u priči“. Dubravko Jagić kaže da je dosta više apeliranja da se preda duge cijevi i da je vrijeme za drakonske kazne:

„Moglo se jedno vrijeme tražiti da se to dobrovoljno preda. Međutim, sada je vrijeme za velike kazne ukoliko bi se to kod nekog našlo.“

Premijer Ivo Sanader je nakon posjete ranjenim policajcima najavio da je već sutra na sjednici Vlade prijedlog novog Zakona o ovlastima policije, koji će povećati njihovu sigurnost, a ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je da je upravo dovršen prijedlog Zakona o probaciji odnosno o nadziranoj slobodi za osuđenike.

„Bolje će se moći procijeniti rizici, koga je rizično, a koga nije rizično pustiti na uvjetno odsluženje kazne. Dakle, koga se može prije isteka kazne bez rizika pustiti na slobodu. A isto tako će biti uveden i nadzor.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG