Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Račun za potkusurivanja


Pripadnici Oružanih snaga BiH

Bosna i Hercegovina, sa 17 oficira i vojnika, učestvuje u vojnim vježbama NATO-a u Gruziji, što je, kao i kod svakog drugog “osjetljivog pitanja” u ovoj zemlji, izazvalo oprečne reakcije. Dok političari iz Republike Srpske smatraju da bi to moglo imati negativnog uticaja na odnose sa Rusijom, u Federaciji je prevladavajući stav da je – ukoliko zemlja želi priključenje NATO paktu, vježba najbolji znak njene spremnosti.

Vježba u Gruziji je planirana još prošle godine, a predviđeno je učešće 20 zemalja koje su dio nekoliko programa među kojima i „Partnerstvo za mir“. U međuvremenu su izbili sukobi u Gruziji, a potom i kriza u odnosima NATO - Rusija, što je bilo dovoljno da se i učešće vojnika BiH dovede u pitanje.

U ovom trenutku ipak nije trebalo učestvovati, budući da BiH ima korektne i jako dobre odnose sa Rusijom.
Naime, srpski političari u BiH, među prvima premijer RS Milorad Dodik, ocijenili su da je sa angažmanom u vojnoj vježbi u Gruziji trebalo sačekati, zbog dobrih odnosa sa velikom silom kakva je Rusija. Slobodan Šaraba iz parlamentarne Komisije za odbranu i sigurnost BiH kaže:

„Mislim da je to guranje prsta nekome u oko. Bosna i Hercegovina, u suštini zemlja sa tri konstitutivna naroda, treba da uvijek pazi na to da li učešće na nekoj vježbi smeta nekom od konstitutivnih naroda. Naravno, takvo učešće smeta Srbima i ja lično mislim da ne treba na takav način kvariti odnose ni sa kim. S obzirom da je Rusija dala jednu sasvim jasnu izjavu da će učešće svih onih zemalja u toj mirovnoj misiji smatrati činom koji nije dobronamjeran prema njoj. U ovom trenutku ipak nije trebalo učestvovati, budući da BiH ima korektne i jako dobre odnose sa Rusijom. Te odnose ne treba kvariti sa nekih, evo da kažem, petnaestak vojnika koji će otići na neku vojnu vježbu.“


Rusija bi trebala da razumije našu poziciju i da ne pravi gužvu oko toga.
Istovremeno, poslanik Stranke za BiH u Parlamentu BiH, Adem Huskić podsjeća da je BiH zemlja koja želi postati članica NATO–a, te je sasvim logično da treba da učestvuje u akcijama ove vojne alijanse. On dodaje da bi politički i vojni interesi zemlje trebali biti daleko ispred stranačkih ili ekonomskih interesa pojedinaca u BiH:

„Ljudi koji su na važnim, odgovornim pozicijama, stavljaju neke svoje stranačke interese iznad državnih interesa i možda pokušavaju da partikularno prave odnose sa Rusijom, što nije dobro. Ja mislim da sve vanjsko-političke odnose, i dobre i loše strane vanjske politike, treba da se kreira na nivou države. Isto tako, mislim da mi trebamo gajiti dobre odnose sa svim zemljama u svijetu, pa i sa Rusijom, ali, ako bih stavio na vagu učestvovati ili ne učestvovati – mislim da je nama prioritet broj jedan priključenje NATO paktu i zbog toga mislim da je uspravna odluka da naši oficiri učestvuju u toj vojnoj vježbi. Rusija bi trebala da razumije našu poziciju i da ne pravi gužvu oko toga.“


To je jednostavno sudbina, ali i karakteristika svjetskih intencija prema malima. Mi moramo naći svoj interes i štititi interese ove zemlje.
Članstvo u Evropskim i evroatlantskim integracijama nije želja nego nužnost BiH, i u ovakvim pitanjima, kakvo je vojna vježba u Gruziji, samo smo račun za potkusurivanje, smatra Ivo Miro Jović iz HDZ-a:

„Da budem jasan: Bosna i Hercegovina ne može, kao mala zemlja, ne može biti u onim razmiricama koje čine između sebe veliki. Ona je bila dovedena, podsjetiću, jedne prigode, da bude u rascjepu – kada je bilo donošenje i potpisivanje ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama oko neprocesuiranja američkih vojnika ukoliko bi, možebitno, na prostoru BiH napravili ratni zločin, da ne budu privedeni sudu i pravdi, i mi smo taj ugovor potpisali. Isto je tako bilo dvojenje hoćemo li ili nećemo. A s druge strane, Evropska unija je rekla: ako potpišete takav ugovor, onda ne možete računati na članstvo u EU. To je jednostavno sudbina, ali i karakteristika svjetskih intencija prema malima. Mi moramo naći svoj interes i štititi interese ove zemlje.“


U NATO-u ističu da je članstvo u ovom vojnom savezu dobrovoljno, isto kao što je i učešće u vojnim operacijama. Bez obzira hoće li BiH učestvovati u vojnoj vježbi u Gruziji, to neće uticati na proces pridruživanja ili na dalje odnose sa Alijansom, kaže portparol NATO štaba u Sarajevu, Derek Chapel:

„NATO je dobrovoljni savez i zemlje biraju same da li će mu se pridružiti. Takođe samostalno biraju u kojoj misiji će učestvovati. NATO takođe nikoga ne prisiljava da šalje svoje snage. BiH je sama tražila da učestvuje u ovoj operaciji. Vježba u Gruziji je planirana prije godinu dana i to prije sukoba sa Rusijom. To je stvar politike. Rusi su potpuno svjesni ove situacije i u tome nema ništa novo. Ako se BiH želi povući, to je stvar zemlje, ali kaznenih poena neće biti bez obzira na nastojanja BiH da postane članica. NATO jednostavno tako funkcioniše, ostavlja svakoj zemlji da samostalno odluči gdje, kako i s koliko vojnika želi učestvovati.“

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG