Dostupni linkovi

Nagrađeni film 'Vrela krv'


Sa dodjele nagrada povodom Svetskog dana medija, Foto: Vesna Anđić
Sa dodjele nagrada povodom Svetskog dana medija, Foto: Vesna Anđić

Povodom Svetskog dana medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Američka ambasada u Beogradu dodelili su nagrade za najbolje radove istraživačkog novinarstva za 2008/09. godinu. Jedan od dobitnika je i Miloš Teodorović, novinar našeg radija, koji je sa Ivanom Lalić nagrađen za dokumentarni film 'Vrela krv'.

Sedam godina nakon pada Miloševićevog režima i petooktobarskih promena, Srbija je i dalje zemlja u velikoj meri izolovana od sveta u kojoj ekstremna desnica iz dana u dan jača. Ono što zabrinjava je činjenica da su izgredi ultra desnih grupacija, čiji su pripadnici izrazito mladi ljudi, postali javni i učestali posle 2000. godine.

Upravo taj ekstremizam je ključna tema ovog filma produkcije ”Arhite”, koji kao autori potpisuju novinar RSE Miloš Teodorović, te Ivana Lalić Majdak, a u kojem se pokušava ukazati i upozoriti na bujanje opasnih fenomena kao što su fašizam i neonacizam.

Ovaj film probudio je burne rasprave u Srbiji, pogotovu nakon njegove premijere u beogradskom bioskopu “Rex”, nakon koje je organizovana i tribina na kojoj su učestvovali predstavnici desničarskih organizacija i prodemokratske Srbije. Pogledajte insert iz filma:

Insert iz filma "Vrela krv"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00
XS
SM
MD
LG