Dostupni linkovi

Otvoreno predstavništvo Turističke organizacije Crne Gore u BiH


Sa otvaranja predstavništva, Foto: Midhat Poturović
Sa otvaranja predstavništva, Foto: Midhat Poturović

U Sarajevu je danas otvoreno predstavništvo Nacionalne turističke organizacije Crne Gore koje će služiti kao servis građanima BiH koji žele turistički posjetiti susjednu zemlju. Crna Gora odlučila je unaprijediti saradnju, cijeneći da bez regionalnih veza ni jedna zemlja ne može doživjeti prosperitet.

BiH i Crna Gora nemaju neriješenih političkih pitanja što olakšava saradnju dvije zemlje prvenstveno kada je riječ o turizmu, a ubuduće, kako najavljuju zvaničnici, i trgovini i nekim drugim privrednim granama.

Predrag Nenezić na otvaranju predstavništva, Foto: Midhat Poturović
Obje zemlje označile su turizam kao prioritetne grane privrde, a saradnja je, kaže ministar turizma i zaštite životne sredine Crne Gore, Predrag Nenezić, posljednjih godina u uzlaznoj putanji:

“Ono što je najvažnije i što je preduslov, je da nema otvorenih političkih pitanja između dvije države. To su potvrdili najviši zvaničnici jedne i druge države i konačno je to potvrđeno i nakon posjete našeg premijera, nedavno, Sarajevu. Ono što je sada važno jeste, naravno, sada učvrstiti i ekonomske odnose. Nije to samo turizam nego i trgovina i mnogi drugi poslovi koji su uvijek bili tradicionalno prisutni kada su u pitanju Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Siguran sam da ima još mnogo, mnogo prostora za saradnju. Turizam je, uglavnom, taj prvi koji stupa na scenu.“

Prirodne ljepote Crne Gore i do sada su privlačile turiste iz BiH. To potvrđuje i podatak da je prošlog ljeta 100.000 Bosanaca i Hercegovaca posjetilo crnogorsko primorje. No, gosti iz BiH tretirani su, poput ostalih susjeda, kao domaći gosti, čiji dolazak na crnogorsko primorje se podrazumijevao, dok mlada ekipa Nacionalne turističke organizacije CG nije počela mijenjati tu praksu. Odlučili su za početak otvoriti svoje predstavništvo u Sarajevu kako bi ozbiljnije pristupili promociji turističke ponude potencijalnim posjetiocima iz Bosne i Hercegovine.

Saša Radović na otvaranju predstavništva, Foto: Midhat Poturović
Otvaranjem predstavništva Nacionalne turističke organizacije CG u Sarajevu broj turista bi se trebao znatno povećati. Iako to ranije nije bio slučaj, posljednjih godina Crnogorci pokazuju sve veći interes za zimski turizam u BiH, kaže Saša Radović, direktor Nacionalne turističke organizacije CG:

„Ovo otvaranje turističkog predstavništva ima namjeru da što više ljudi iz BiH, naravno u prvom momentu iz Sarajeva, dovede u Crnu Goru, na naše lijepo primorje, ali ja bih rekao – u budućnosti ne samo na primorje nego i ostatak Crne Gore, u njene planinske centre, u nacionalne parkove. Ono što jeste interesantno građanima Crne Gore i u sve većem broju su prisutni ovdje, to su ski centri koji postoje u Bosni i Hercegovini. Naravno, ne samo ski centri. I Sarajevo, danas jedan biznis centar Bosne i Hercegovine, Mostar i svi oni lijepi gradovi, koji su još neotkriveni kada su crnogorski turisti u pitanju.“

Sa otvaranja predstavništva, Foto: Midhat Poturović
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dao je punu podršku saradnji dvije zemlje naglašavajući kako bez regionalne saradnje zemlje Jugoistočne Evrope ne mogu ostvariti značajniji napredak na putu ka Evropi:

„Evropa, ovakva kakva jeste, sa svojim unutrašnjim problemima, nadanjima i strahovima, gleda na ovo područje kao na jednu zajednicu koja zajednički mora razriješiti mnoge svoje probleme da bi ispunila normative koje uspostavlja sistem koji se zove Evropska unija. Zbog toga je regionalno povezivanje preduslov svih aktivnosti vezanih za zajednički napor i želju da uđemo u Evropsku uniju. Ući u EU znači mijenjati se u skladu sa standardima koje nameće Evropska unija, a istovremeno bogatiti EU svim onim što imamo da prikažemo, od svojih prirodnih ljepota, kulturnih, nacionalnih i svega onoga što ovo područje Jugoistočne Evrope čini lijepim i privlačnim i što ga na određen način želi približiti jednoj zajednici koja treba svima nama da obezbijedi ono što nam je možda od svega najvažnije: mir, stabilnost, sigurnost i budućnost za generacije koje dolaze.“
XS
SM
MD
LG