Dostupni linkovi

Nove porezne mjere američke administracije


Ministarstvo financija SAD
Ministarstvo financija SAD

Dva najvažnija zadatka nove američke administracije su kako vratiti što veći broj Amerikanaca na posao i kako reducirati ogromni budžetski deficit. Sinoć je predsjednik Obama najavio program koji bi trebao pomoći u ostvarivanju tih ciljeva. Riječ je o ukidanju takozvanih poreznih utočišta u inozemstvu, te davanje poreznih olakšica tvrtkama koje otvaraju nova radna mjesta u Sjedinjenim Državama.

Prošlo je vrijeme kada je američkim tvrtkama bilo skuplje uposliti radnika u Sjedinjenim Državama nego u inozemstvu, rekli su predsjednik Obama i njegov ministar financija Timothy Geithner. Došao je trenutak kada treba unijeti fer igru u porezni sustav, pojasnio je ministar financija:

“Danas smo učinili još jedan važan korak kako bi onemogućili da neke tvrtke i pojedinci izbjegavaju pravila koja vrijede za sve ostale Amerikance. Nažalost, naš porezni zakon je davao velike prednosti onima koji su investirali u inozemstvu nego onima koji su investirali i stvarali radna mjesta kod kuće.“


Po sadašnjem zakonu, velike multinacionalne kompanije mogle su zadržavati veliki dio ekstra profita koji su ostvarili u inozemstvu, što je i te kako umanjivalo budžetske prihode. Obama je odlučio tome stati na kraj:

„Način na koji smo do sada poslovali nije bio dobar i to je umanjivalo budžet za desetke milijardi dolara. Da bi netko bio konkurentan ne znači omogućiti mu olakšice kakve su nezamislive običnim Amerikancima.“


Obama je zatražio da Kongres odobri novi porezni zakon koji bi onemogućavao pojedinim kompanijama da lakše dolaze do profita ne vodeći računa o krizi i recesiji koja trese veliki broj Amerikanaca. Spreman je uposliti i veći broj financijskih inspektora kako bi se spriječilo izigravanje poreznog zakona.

No, ma koliko da pojedini Amerikanci gledaju blagonaklono na novi porezni sustav, koji treba donijeti više jednakosti, eksperti upozoravaju da u svijetu nije ništa neobično da tvrtke sele svoj posao tamo gdje se plaćaju niži porezi. Važno je znati, kaže istraživač u Brookings Institutu u Washingtonu Barry Bosworth, da se se biznis seli iz jedne države u drugu, ako u prvoj ne dobiva ništa za poreze koje plaća.
XS
SM
MD
LG