Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izborni (ne)uspjeh i potrošnja u kampanji


Podgorica u predizbornom periodu, Foto: Savo Prelević

U toku kampanje za aprilske parlamentarne izbore vladajuća koalicija za promociju potrošila je preko 700.000 eura, dok su od opozicionih stranaka, na primjer, SNP je potrošila oko 200.000 i Pokret za promjene oko 100.000 eura.

Kako je riječ o značajnoj razlici ulaganja u političku promociju potražili smo odgovor koliko je novac uložen u reklamu presudan za izbornu pobjedu u Crnoj Gori.

Odgovarajući na pitanje u kojoj mjeri je uložen novac u izbornu kampanju i prezentaciju političkih programa uticao na izborni rezultat političkih partija, direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović kaže da, osim novca, za dobar izborni rezultat je važna infrastruktura stranke i da li partija i koalicije nastupaju s pozicija vlasti ili opozicije:

Zlatko Vujović
"Motivacija aktivista, simpatizera je mnogo više iskazana kod simpatizera i aktivista vladajuće partije upravo iz razloga što veliki dio njihovih aktivnosti ne bude plaćen iz prostog razloga što oni očekuju da će nešto dobiti za uzvrat u perspektivi za razliku od opozicionih partija koje su najčešće pod velikim pritiskom da svojim aktivistima isplate nadoknade za uloženi rad. Međutim, svakako najveći efekat po razultat izborne kampanje je postojanje infrastrukture. Tendencija i trend je što građani mogu primijetiti a to je da političke partije sve manje koriste skupe propagandne aktivnosti da bi animirali svoje biračko tijelo, a da prije svega se oslanjaju na snagu svoje infrastrukture i pokušavaju doprijeti do građana neposredno."

Prema finansijskom izvještaju vladajuća koalicija je potrošila 720.000 eura za kampanju a Socijalistička narodna partija potrošila je oko 200.000 i Pokret za promjene oko 100.000 eura. U Demokratskoj partiji socijalista smatraju da opozicija ne može pravdati svoj izborni fijasko manjim sredstvima koje je uložila u kampanju. Portparol DPS-a Rajko Kovačević:

Rajko Kovačević
"Naravno da i od kvaliteta ovog dijela kampanje zavisi i konačni izborni rezultat jer da nije tako ne bi se ni organizovao. Ali, svakako i tu ćemo se svi složiti, nikako na ovim proteklim parlamentarnim izborima crnogorska opozicija svoj izborni fijasko ne može pravdati time da smo mi kako koalicija imali i potrošli više sredstava od njih. Suština ovako ostvarenog izbornog rezultata jeste, ali daleko je u dominantnoj i u dobro osmišljenoj medijskoj kampanji poslaničke liste i programa. A prije svega je ozbiljnosti te liste i programa koji se prezentira građanima. Najskuplja je ona kampanja koja košta, koja završi neuspjehom onog ko je vodi. Kada bi opozicioni lideri objektivno sagledali koliko su para potrošili za sve svoje izborne aktivnosti, a koje su pozitivne efekte ostvarili, pokazalo bi se da se radi o čistom bacanju para."

Kada se uzme u obzir činjenica da zbog teške ekonomske situacije mnogi radnici ostaju bez posla izdvajanje sume za kampanju vladajuće koalicije je neprimjeren čin, smatra potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević:

"Svakako da materijalna sredstva samim tim i finansije mogu značajno uticati na izborni rezultat jedne koalicije ili partije na izborima. Ako se tome doda zloupotreba državnih resursa u političke svrhe i već poznata mašinerija političkih pritisaka onda se može napraviti ogromna razlika među učesnicima političke trke i smatrati da oni nijesu ravnopravni, ali ono što se prvo nameće kao utisak jeste činjenica da je u uslovima teške ekonomske situacije u Crnoj Gori, kada mnogi radnici ostaju bez posla, izdvajanje ovolike svete aktuelne vlasti za političku kampanju u najmanju ruku je neprimjeren čin. Rezultati izbora su pokazali da jedan dio, veliki dio građana Crne Gore, ne misli tako i da je dao glas aktuelnoj vlasti."

Da od uloženog novca u promotivnu predizbornu kampanju ne zavisi izborni rezultat primjer je upravo Socijalistička narodna partija, kaže Zlatko Vujović, direktor CEMI-ja:

"SNP je praktično duplirao svoj izborni rezultat u broju poslaničkih mjesta, a da pri tome nije potrošio neka veća sredstva u odnosu na kampanju iz 2006. godine."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG