Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vijesti

Pirati oteli britanski teretni brod

Somalijski pirati oteli su britanski teretni brod sa ukrajinskom posadom, saopštio je danas portparol NATO. Brod Arijana koji plovi pod zastavom Malte otet je severozapadno od Sejšela, oko 1.600 kilometara od oblasti u kojoj partolira NATO. Kako je saopšteno, svi članovi posade su Ukrajinci, a vlasnik broda, britanska kompanija "Seven siz maritim" (Seven Seas Maritime) nije saopštila koliko je na njemu mornara. Portparol NATO je rekao da je brod otet tokom noći, što se do sada retko dešavalo.

Pogledajte najnovije vesti dana

Pens osudio nasilje nad Rohindžama, Su Ći odbacila kritike

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći i potpredsednik SAD Majk Pens

Nasilje zbog koga je 700.000 pripadnika muslimanske Rohindža manjine bilo primorano da napusti Mjamnar je "neoprostivo", rekao je danas potpredsednik SAD Majk Pens liderki Mjanmara Aung San Su Ći na margini regionalnog skupa u Singapuru.

On je osudio "nasilje i progon" te muslimanske manjine u Mjanmaru i poručio Aung San Su Ći da je nestrpljiv da čuje da se ostvaruje napredak u rešavanju krize nastale posle nasilnog vojnog suzbijanja te manjine u njenoj zemlji i u obezbeđivanju da odgovorni za te zločine odgovaraju za svoja dela.

Pens i Aung San Su Ći sastali su se na margini godišnjeg samita Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru.

Pens je rekao i da želi da čuje da će vlasti Mjanmara omogućiti pripadnicima Rohindža manjine da se dobrovoljno vrate kući.

Američki potpredsednik je takođe rekao da su hapšenje i osuda dva Rojtersova novinara u Mjanmaru zabrinjavajući.

Juče je malezijski premijer Mahathir Mohamed neoubičajeno oštro kritikovao Su Ći i rekao da bi ona kao bivši politički zatvorenik trebalo bolje da razumje patnje i da ne može odbraniti način na koji se u njenoj zemji ophode prema Rohindža manjini.

Mohamed je malo umerio stavove danas navodeći da vođe ASEAN-a pokušavaju da izbegnu da kritikuju jedni druge.

Rekao je da su vođe te grupe razgovarali o pitanju Rohindža na radnoj večeri ali da je preovlađujuće osećanje želja da se reši problem.

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći odbacila je danas kritike potpredsednika SAD Majka Pensa i drugih vođa oko načina kako se njena vlada ophodi prema muslimanskoj manjih Rohindža.

Odgovarajući Pensu ona je rekla da je dobro da se razmene stavovi ali da ljudi iz Mjamnara razumeju svoju zemlju bolje nego što je bilo ko drugi razume.

"Sigurna sam da ćete isto reći za vašu zemlju, da razumete vašu zemlju bolje nego iko drugi", rekla je ona i dodala da su prema tome oni u boljem položaju da objasne šta se događa i kako vide razvoj stvari.

Su Ći je de fakto vođa civilne vlade Mjanmara od kada je njena stranka pobedila na izborima 2015. godine.

Ona ima ograničenu kontrolu zemlje prema ustavu koji je napisala bivša vojna hunta. Vojska je zadužena za bezbednosne operacije uključujući one u provinciji Rekajn.

Su Ći, dobitnicu Nobelove nagrde za mir, kritikuju širom sveta zbog toga što se nije založila u odbranu Rohindža.

Amnesti internešenal je najnovija organizacija koja joj je oduzela svoju nagradu ove nedelje navodeći kao razlog "sramotno izdavanje vrednosti za koje se nekad zalagala".

Dan odluke za Mej, traži podršku ministara za dogovor s EU

Britanska ministarka Tereza Mej danas pokušava da ubedi ministre u svojoj vladi da imaju izbor ili da podrže predlog dogovora s Evropskom unijom o Bregzitu ili da gurnu zemlju u političku i ekonomsku neizvesnost.

Mej za danas sazvala posebnu sednicu kabineta pošto su pregovarači Londona i Brisela posle višemesečnih pregovora i zastoja juče postigli dogovor o uslovima razlaza, uključujući plan kako da granica između Irske i Severne Irske ostane otvorena posle Bregzita.

Premijerka se danas prvo sastaje sa svakim ministrom zasebno, a sednica kabineta je zakazana za 14 časova po londonskom vremenu (15 časova po srednjoevropskom vremenu) kako bi dobila podršku i izbegla potencijalne ostavke, preneo je Asošiejtid pres.

Pristalice Bregzita u vladajućoj Konzervativnoj partiji, ukljujučujući neke članove kabineta, kažu da će tim dogovorom Velika Britanija ostati vezana za EU i posle izlaska i da neće moći da vodi nezavisnu trgovinsku politiku.

Pristalice Mej tvrde da je dogovor najbolja ponuda i da je alternativa haotičan Bregzit "bez dogovora" koji će omesti svakodnevni život i privredu, a možda i dovesti do vanrednih izbora posle kojih bi na vlast mogli doći laburisti.

Bivši ministar spoljnih poslova, konzervativac Vilijam Hejg upozorio je "vatrene Bregzitovce" da bi obaranje predloga Tereze Mej moglo dovesti do promene vlasti i novog referenduma, pa da se "Bregzit možda nikada neće dogoditi".

Neuspeh Mej da dobije podršku doveo bi u pitanje njeno liderstvo i odvelo proces za Bregzit u haos, samo nekoliko meseci od 29. marta kada zemlja treba da izađe iz EU.

Ako vlada podrži predlog, dogovor ide na odobrenje na samit EU za nekoliko nedelja.

Posle toga Mej mora da dobije podršku parlamenta, što nije lak zadatak pošto i pristalice Bregzita i pristalice EU prete da će glasati protiv predloga dogovora.

Ministar odbrane Izraela podneo ostavku

Militanti ispalili 460 raketa prema Izraelu, a izraelske snage bombardovale 160 meta u Gazi

Ministar odbrane Izraela podneo je ostavku zbog odluke vlade da prihvati prekid vatre čime je okončana dvodnevna borba sa palestinskim militantima u Gazi.

Avigdor Liberman, lider stranke Iisrael Beiteinu, osudio je taj potez kao "predaju pred terorom", prenosi BBC.

On je takođe kritikovao pokušaje da se pokrene dugoročno pomirenje sa Hamasom, islamističkim pokretom koji dominira u Gazi.

Osam osoba stradalo je u sukobima ponedeljak i utorak, kada su militanti ispalili 460 raketa prema Izraelu, a izraelske snage bombardovale 160 meta u Gazi.

Hamas, islamistički pokret koji dominira u Gazi i druge palestinske militantne grupe objavili su u utorak popodne da su prihvatili prekid vatre uz posredovanje Egipta i da će ga poštovati ako to čini i Izrael.

Prekid sukoba kojim je okončana dvodnevna borba između Izraela i palestinskih militanata u Gazi i dalje je na snazi.

Škole i preduzeća u južnom Izraelu ponovo su otvoreni u sredu pošto tokom prethodne noći nije prijavljena nijedna ispaljena raketa.

Izraelska vojska je međutim saopštila da je zarobila naoružanog Palestinca koji je pokušao da se probije kroz graničnu ogradu između Izraela i Gaze.

Uhapšeni ministar i generalni sekretar u vladi Nikole Gruevskog

Mile Janakievski (arhivska fotografija)

Makedonska policija uhapsila je bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakievskog i bivšeg generalnog sekretara vlade Kirila Božinovskog. Janakievski i Božinovski bili su funkcioneri u vladi odbeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a optuženi su u nekoliko sudskih postupaka Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore kao njegovi saradnici.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Lile Stefanova je rekla novinarima da su i Janakievski i Božinovski noćas uhapšeni i odvedeni u pritvor jer su se spremali da pobegnu iz Makedonije kao Gruevski. "U toku jučerašnjeg dana smo dobili informacije prema kojima su se Janakievski i Božinovski, na isti način kao Gruevski, pripremali za bekstvo", rekla je tužiteljka.

Krivični savet Odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda "Skoplje 1" kasno sinoć je prithvatio zahtev Specijalnog tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana Janakievskom i Božinovskom, umesto dosadašnje mere oduzimanja pasoša. Stefanova je najavila da je moguće da, ukoliko dobiju informacije, pritvor bude zatražen i za druge optužene u procesima Specijalnog tužilaštva.

Navaljni dobio dozvolu da napusti teritoriju Rusije i ode u Strazbur

Aleksej Navaljni

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni rekao je danas da mu je dozvoljeno da napusti zemlju i otputuje u Strazbur gde Evropski sud za ljudska prava treba da se izjasni po više njegovih žalbi.

Njegov advokat je otvrdio da je avion sa Navaljnijem poleteo.

Evropski sud za ljudska prava treba sutra da se izjasni po više žalbi Navaljnog. On traži od Evropskog suda da prizna "političke motive" njegovih hapšenja.

Aleksej Navaljnji je vodeća figura ruske opozicije od velikih demonstracija 2011. i 2012. godine.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG