Dostupni linkovi

Terorizam i dalje prijetnja


State Department
State Department

Američki State Department u četvrtak navečer je objavio godišnji izvještaj o terorizmu u kojem bilježi smanjenje broja terorističkih napada i žrtava u svijetu. Al Qaeda je i dalje prijetnja stabilnosti u svijetu, a Iran se smatra najveći sponzorom globalnog terorizma.

Broj ubijenih u terorističkim napadima u svijetu u 2008. je manji u odnosu na 2007. godinu. Smanjio se i broj napada, iako ih je zabilježeno više od 11 tisuća. Al Qaida i dalje ostaje najveća teroristička prijetnja SAD-u, unatoč postojećim naporima da se suzbiju njezine operacije u Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Sjevernoj Africi, Somaliji i Jemenu.

U izvještaju se upozorava da je iranska uloga u planiranju i financiranju terorističkih aktivnosti na Palestinskim područjima, u Libanonu, Iraku i Afganistanu ozbiljno prijeti nastojanjima Zapada u promoviranju mira, ekonomske stabilnosti i demokracije. Pojašnjavajući detalje izvještaja, Ronald Schlicher, vršilac dužnosti direktora protuterorističkog odjela u State Departmentu, je kazao da elitni ogranak Iranske revolucionarne garde ima važnu ulogu u pomaganju terorističkih aktivosti i grupa izvan Irana.

"Oni su vrlo aktivni u onim terorističkim područjima u kojima je Iran odlučio biti aktivan, dakle na Bliskom Istoku, posebno Libanonu, kao i u Iraku. Imamo indicija da Iranci žele proširiti svoj utjecaj i u drugim djelovima svijeta."

Iranski saveznik, Sirija, ali i Sudan i Kuba su imenovani kao sponzori terorizma u svijetu. Reakcije su brzo uslijedile. Teheran je odbacio izvještaj i ustvrdio da Washington ima dvostruke standarde. Šef diplomacije Manucher Mottaki, koji u Havani sudjeluje na sastanku Nesvrstanih, je poručio Washingtonu:

"Sjedinjene Države, zbog onoga što su napravile u zatvorima Abu Ghraibu i Guantanamu, nemaju pravo davati nikakva mišljenja ili optuživati druge države."


Kubanski šef diplomacije Bruno Rodriguez poručio je SAD da nemaju pravo dijeliti drugima lekcije, te kazao da njegova vlada odbacuje terorizma.

State Department je posebno zabrinut stanjem u Pakistanu gdje broj terorističkih napada raste, a Al Qaida ima snažna uporišta. Schlicker ipak smatra da je umanjen značaj Al Qaedinih lidera.

"Osama bin Laden i njengov zamjenik Ayman Al Zawahiri sada su u situaciji da ne stvaraju događaje, već da kaskaju sa njima. To se posebno odnosi na drugu polovicu 2008."

U međuvremenu je ministar obrane Robert Gates zatražio od Kongresa dodatnih 83 milijarde dolara za ratove u Afganistanu i Iraku, te za vojnu pomoć Pakistanu.

U dijelu Izvještaja koji se odnosi na Evropu, navodi se da su evropske zemlje spriječile više važnih terorističkih urota, te procesuirale i pritvarale osumnjičene za terorizam. U dokumentu State Departmenta se spominje hrvatski doprinos multinacionalnim snagama u Afganistanu, a za Bosnu i Hercegovinu se ističe dobra suradnja njezinih policijskih i obavještajnih službi sa SAD-om u antiterorističkim naporima, uz ocjenu da potkopavanje državnih institucija od strane srpskih dužnosnika "usporava napore da se poboljšaju efekti u borbi protiv terorizma i financiranja terorizma".
XS
SM
MD
LG