Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema oboljelih od novog virusa


Nadležni u BiH tvrde da, za sada, nema mjesta panici nakon pojave pandemijskog virusa nove gripe, te da se pomno prati situacija. Ljekari također upozoravaju građane da ne kupuju i ne piju samoinicijativno lijekove, ili da prave njihove zalihe.

U BiH do sada nisu nisu otkriveni sumnjivi slučajevi oboljenja koji ukazuju na eventualnu pojavu virusa gripe A H1N1, poznatog kao virus svinjske gripe. Nema razloga za paniku, poručuju iz entitetskih ministarstava zdravstva. U Federaciji BiH formirano je Koordinaciono tijelo koje prati epidemiološku situaciju, a u stalnom su kontaktu i sa Ministarstvom zdravstva RS. U skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, intenzivno se provodi epidemiološki nadzor u cilju ranog otkrivanja eventualne pojave bolesti i adekvatnog odgovora.

Safet Omerović, Foto: Midhat Poturović
Federalni ministar zdravstva Safet Omerović kaže da zalihe antiviralnog lijeka "Tamiflu" iznose 12.000 kutija, a ukoliko bude potrebno, biće osigurana i dodatna količina lijekova:

„Sva naša priprema koja je do sada bila i koja se sada nastavlja ima, prije svega, za cilj da imamo najprije pojačan epidemiološki nadzor, da imamo ranu detekciju, da imamo ograničeno širenje bolesti i da imamo adekvatan terapijski odgovor.“

Klinički centar Sarajevo, Foto:Midhat Poturovic
I u RS se sve nadležne institucije pripremaju za svaki mogući slučaj, te postoje značajne zalihe antiviralnih lijekova. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, takođe, kaže da nema razloga za paniku. Ono što predstavlja mogući rizik je Svjetsko prvenstvo u raftingu, koje se održava od 17. do 24. maja u Banjoj Luci. Najavljeno je učešće ekipe Meksika. Škrbić kaže da se ovoj ekipi ne može zabraniti dolazak:

„Svjetska zdravstvena organizacija je jasno rekla da čak i kad je viši stepen, kao što je peti, nema zabrane putovanja. Ono što je naša obaveza to je da pratimo zdravstveno stanje pojedinaca ili grupe koja dolazi i da, shodno tome, reagujemo. Ne možemo se izolovati od ostatka svijeta i posmatrati problem ili prijetnju ovog pandemijskog gripa ili bilo kog drugog kontagioznog stanja, kontagiozne bolesti na način što ćemo se zatvoriti.“

Klinika za infektivne bolesti Kliničkog centra u Sarajevu ima na raspolaganju stručan kadar, određen prostor za eventualne prve sumnjive slučajeve, lijekove u pričuvi, te sredstva opšte i lične zaštite za osoblje. Šefica Klinike za infektivne bolesti Sajma Krkić - Dautović:

Sajma Krkić Dautović, Foto; Midhat Poturović
„Što se tiče kadra, naši svi infektolozi, pa i specijalizanti, su obučeni za prepoznati bolest za kod hospitalizacije poduzeti sve potrebne procedure dijagnostičke da bi se bolest potvrdila. Imamo na lageru dozu određenih lijekova koja je tačno tamo gdje treba biti, znamo puteve i načine na koji ćemo dobiti te lijekove i imamo sredstva samozaštite, odnosno lične ili osobne zaštite za svo osoblje koje je uključeno u hospitalizaciju, u dijagnostiku i u terapiju ovakvih bolesnika.“

Načelnica za epidemiologiju u Institutu za zaštitu zdravlja RS Janja Bojanić kaže da je uveden aktivan nadzor nad respiratornim infekcijama, a svim domovima zdravlja poslata su uputstva o metodologiji otkrivanja, sa obavezom prijavljivanja svakog slučaja:

"Institut je formirao svoju radnu grupu, tim za pripravnost, koja je umrežena sa svim regionalnim zavodima. Radna grupa će biti mobilna od 0 do 24 sata, sa kontakt telefonima - i mobilazcija tzv. interventnih timova koji su predviđeni planom pripravnosti.“

U Ministarstvu obrazovanja Federacije BiH danas su nam rekli da će preporučiti svim školama da otkažu ekskurzije planirane u zemljama u kojima ima slučajeva oboljelih od virusa A H1N1. Semira Demirović, iz Ministarstva obrazovanja FBiH:

Sa konferencije za novinare o epidemiološkoj situaciji, Foto: Midhat Poturović
„Federalno ministarstvo preporučuje i svim školama u FBiH da radi zaštite zdravlja učenika posebnu brigu vode o destinacijama gdje će djeca ići na ekskurzije, te da se prilikom planiranja učeničkih ekskurzija opredjeljuju za destinacije u BiH. Radi zaštite zdravlja preporučuje se i svim školama koje su ekskurzije već planirale u onim zemljama gdje je virus registrovan, da te ekskurzije otkažu.“

Federalni ministar zdravstva Safet Omerović kaže da je komunikacija na nivou cijele BiH jako dobra, kao i stalni kontakt sa susjednim državama:

„Kao dodatni dio ja bih kazao da moramo imati adekvatnu komunikaciju, koju mi za sada na nivou države BiH imamo zaista dobro, ali ću vama kazati da imamo komunikaciju i sa susjednim državama, i sa R Srbojom i sa R Hrvatskom. Sve buduće aktivnosti će ići ka tome da bude brz i efikasan, hitan odgovor u datoj situaciji.“

U FBiH je Koordinaciono stručno tijelo, sastavljeno od predstavnika zdravstvenih institucija i Uprave za inspekcijske poslove, izradilo i preporuke za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je registrovan virus, kao i za putnike koji odlaze u te zemlje. Građanima je preporučeno da, ukoliko za to nema potrebe, ne putuju u zemlje gdje je došlo do masovnijeg obolijevanja ljudi.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS apeluju na građane da se suzdrže od kupovine i konzumiranja antibiotika i drugih lijekova protiv gripe. Njihov uticaj na novi virus gripe još je nepoznat, a mogu izazvati i zdravstvene komplikacije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG