Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Udar gripa tek na jesen?


Ni sat vremena nakon što je srpski ministar zdravlja Tomica Milosavljević saopštio kako se sumnja da je kod jedne žene u Novom Sadu registrovan virus meksičkog gripa, iz Kliničkog centra Vojvodine je saopšteno da virusa, na sreću, ipak nema.

Iz iste ustanove usledilo je saopštenje da će se tek u večernjim satima znati šta je istina. Tako su prve informacije o opasnoj bolesti u Srbiji proparaćene konfuzno i s kontradiktornošću. Uprkos tome predstavnici zdravstvenih vlasti uveravaju javnost da su bolnički kapaciteti spremni za prijem prvih obolelih, a čuju se i upozorenja da bi globalno najjači udarac opasnog virusa mogao uslediti tek na jesen.

„Mi se nalazimo u Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra u Beogradu u delu koji je pripremljen za izolaciju...“, kaže
ministar zdravlja Tomica Milosavljević, koji je poveo novinare u posetu iza zatvorenih vrata kroz koja su do sada prolazili samo najteže oboleli i na kojima je jasno ispisana poruka „Strogo zabranjen ulaz“. Tu, između uredno razmeštenih bolničkih kreveta, Milosavljević je saopštio:

„Mi u toku današnjeg dana imamo hospitalizovanu gospođu koja je prvi sumnjiv slučaj. To je gospođa koja ima 71 godinu, primljena je u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu zbog kliničke slike koja može da odgovara kliničkoj slici novog meksičkog gripa, ali naravno ne mora.“

Nije prošlo ni sat vremena do trenutka kada je portparolka Kliničkog centra Vojvodine Gordana Umićević saopštila kako je utvrdjeno da žena koja se javila na preglede u Novom Sadu nije inficirana virusom gripa H1N1. Kako je objašnjeno pacijentkinja se nedavno vratila sa puta u Teksas, gde je bilo slučajeva zaraze novim gripom, pa je želela da se testira. To nam je potvrdio načelnik klinike Jovan Vukadinov:

“Da, došla je iz Teksasa gde je bila u poseti svome sinu.”


Na testovima je utvrđeno da nije obolela od novog gripa navela je predstavnica bolnice Umićević, ali istovremeno načelnik novosadske klinike Vukadinov pozvao je medije da se strpe pre nego što objave konačnu informaciju:

“Ministar je dao i prvu a daće i poslednju informaciju.”

Potpuno je nejasno ko je napravio konfuziju kao i zbog čega se ministar Milosavljević zaleteo i obelodanio sumnje pre nego što se oglasio Institut “Torlak” koji je jedina referentna laboratorija za grip. Iz “Torlaka” to je pojasnila Jasminka Nedeljković:

“Naša uloga je da potvrdimo ili isključimo svaki sumnjiv slučaj i u slučaju ovakve situacije, kada imamo sumnjiv slučaj, mi smo obavezni da taj uzorak pošaljemo u našu referentnu laboratoriju koja se nalazi u Londonu. Tamo ga šaljemo na konačnu potvrdu.”

Hteli to ili ne, nadležni su proizveli konfuziju u danu kada je širenje bolesti od strane Svetske zdravstvene organizacije označeno petim nivoom. To može uticati i da se delom zebnja useli među građane što donekle potvrđuju snimci koje je Novka Ilić zabeležila u Užicu:

“Plašimo se zbog dece najviše.”
“Strahujemo, ali neće valjda doći do nas.”
“Neće valjda nas to zadesiti.”
“Premda mi je 75 godina ne bojim se toga uopšte.”


RSE “Ali ima i mladih ljudi ovde.”

“Ima ali se ni oni ne plaše, siguran sam. Samo mogu stranci to da nam donesu.”


Ministar Tomica Milosavljević je i u petoj fazi širenja bolesti poručio da nema razloga za paniku, kao i da će količina potrebnih lekova u Srbiji u predstojećem periodu biti utrostručena:

„Ništa se ne sekirajte. U narednih nekoliko nedelja rezerve će biti ne jedan, nego tri posto sa perspektivom da uzmemo onoliko koliko nam treba. Svaki procenat je značajan trošak koji otprilike iznosi oko milion evra. U novim okolnostima posle rebalansa Budžeta preraspodelićemo troškove. Negde ćemo ukinuti planirane investicije i troškove ali ćemo kupiti ono što je u ovom trenutku prioritetno i hitno. I Meksiko ima jedan posto. Mnoge bogatije države nemaju veće procente.“


Zahvaljujući odavno planiranoj manifestaciji Beograd i Srbija suočeni su sa novim rizikom. Naime, u julu glavni grad Srbije biće gost za oko 12.000 sportista iz 170 država sveta okupljenih na „Univerzijadi 2009.“ i uglavnom smešteni u za to posebno izgrađenim objektima u Novom Beogradu. Ministar Milosavljević i tim povodom umiruje:

„To je novi izazov organizacioni koje ćemo biti u stanju da odgovorimo. Imamo dovoljno vremena da se pripremimo na kvalitetan način pošto su pripreme za zdravstveno obezbeđenje već u toku.“


Na beogradskoj infektivnoj klinici uveravaju da su bez obzira na neizvesne procene spremni da prihvate one kod kojih bi eventualno bio registrovan virus bolesti koja se upočetku nazivala „svinjski grip“. To nam je rekao direktor klinike profesor doktor Miomir Pelemiš:

„Mi smo se pripremali a i dalje se pripremamo. Imamo dovoljno kapaciteta za teške bolesnike a imamo i za one lakše. Ukoliko bude potrebno u svakom trenutku možemo da napravimo i 100 do 200 postelja za nove bolesnike.“


Zdravstveni autoriteti ipak ponavljaju da se borba protiv genetski izmenjenog virusa sa kojim se čovečanstvo prvi put suočava ne može voditi bez angažmana čitavog društva. U bolnicama, navodi profesor Pelemiš, rade non stop, a ako treba lekari će dolaziti i na kućne adrese:

„Ako neko dobije simptome slične običnom gripu on treba da telefonira dežurnom lekaru pa će epidemiolog i lekar doći da ga pregledaju kod kuće. To je vid zaštite kako se infekcija ne bi širila. Da eventualno zaraženi ne putuje autobusom, kolima...“


Sve je jasnije da kontrole na aerodromima i granicama koje traju od početka sedmice nisu dovoljne te da bi svi trebalo da se pridržavamo jednostavnih, ali neizbežnih uputstava. Ona su sledeće: bez preke potrebe ne krećite na put, što češće perite ruke, a ako je ikako moguće uzdržite se od dodirivanja, baš kao i od ljubljenja.
XS
SM
MD
LG