Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zahtjev UNESCO-u i tužba u Strazbur zbog crkve na Rumiji


Crkva na Rumiji

Crnogorska pravoslavna crkva podnijeće zahtjev UNESCO-u da zaštiti vrh Rumije na kojem je prije skoro četiri godine Srpska pravoslavna crkva nelagalno postavila metalnu crkvu. Istvremeno će podnijeti tužbu sudu u Strazburu protiv državne administracije koja ne sprovodi sopstvene odluke po ovom pitanju.

Ubrzo pošto je ljeta 2005. godine mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske državne zajednice, na vrh Rumije postavio metalnu crkvu koja je narušila viševjekovni međunacionalni i međuetnički sklad na tom prostoru, nakon burnih reakcija javnosti reagovale su i nadležne državne institucije tada u liku Ministarstva urbanizma i uređenja prostora. Utvrdili su da je crkva nelegalno spuštena na Vladimirov vrh i naložili izvođaču radova, Mitropoliji, da je ukloni, što do danas nije učinjeno.

Kako država nema snage da sprovodi sopstvene odluke predsjednik Odbora za promociju Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić podnijeće tužbu protiv državne administracije Sudu u Strazburu:

"Tužbu protiv državne administracije koja uporno odbija da izvrši sopstveno rješenje o uklanjanju limenog objekta sa vrha Rumije jer ne možemo dopuštiti da metalni objekat na Rumiji bude svojevrsni simbol neprijateljstva prema nama, našoj zemlji i barskim katolicima i muslimanima."


Na primjedbu da se sudu u Strazburu obično obraćaju tek nakon što u matičnoj državi iscrpe sve pravne mogućnosti Vučinić odgovara:

"Sud u Strazburu zato što je državna administracija donijela svoje rješenje, Ministarstvo urbanizma i ekologije je donijelo rješenje o uklanjanju metalnog objekta. Nakon toga je donešen takozvan zaključak o uklanjanju tog objekta i nakon toga sama administracija nije izvršila to svoje rješenje. To traje već godinama i mi više nemamo nikakva pravna sredstva u ovoj zemlji sem da se Sudu u Strazburu žalimo i da prisilimo državnu administraciju da izvrši svoje rješenje."


Crnogorska pravoslavna crkva preduzeće još jedan korak u namjeri da vrh Rumije oslobodi metalne građevine. Obratiće se generalnoj konferenciji Konvencije o zaštiti nematerijalne baštine UNESCO-a sa zahtjevom da Rumiju uvrsti i stavi pod njihovu zaštitu:

"To je jedini način, da na neki način, podstaknemo međunarodnu zajednicu da nam pomogne jer naša administracija nije u stanju da se izbori sa ovim problemom. Mi smo lobirali i kod bivših republika jugoslovenskih da nas podrže u tome, a i podržaće nas sama država, preko ambasadora Crne Gore pri UNESCO-u."


Ovo je tek početak, objasnio je Vučinić, koji namjerava da podnese zahtjeve UNESCO-u za zaštitu još nekih kulturno istorijskih sakralnih objekata kojima gazduje Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a koja ih po priznanju i same države devastira, a oni nijesu u stanju da to spriječe:

"Ovo je početak. Mi ćemo to pokrenuti i za Ostrog i za takozvanu integralnu kulturnu baštinu, a i uopšte za sve ono što se dešava u kulturnom smislu na teritoriji Crne Gore."


Od Ministarstva kulture u čijoj je nadležnosti zaštita kulturno istorijske baštine nijesmo uspjeli dobiti komentar na najavu da će Crnogorska pravoslavna crkva preduzeti korake u pokušaju da zaštiti Rumiju kada državne institucije ne rade svoj posao.

Podsjetimo, bespravni objekat Srpske prvoslavne crkve odolijeva vremenu i zakonskim obavezama od ljeta 2005. godine iako je postavljanje crkve izazvalo žestoke reakcije javnosti. Metalna crkva postavljena je na temeljma vijekovnog ekumenskog simbola na mjestu koje je spajalo tri vjerske zajednice, pravoslavnu katoličku i islamsku čiji su predstavnici svake godine na Trojičin dan na vrh Rumije zajednički iznosili krst i kamenje oživljavajući staru legendu o Dukljanskom Knezu Vladimiru.

U međuvremnu nam se javila i portparol Ministarstva kulture Danica Nikolić koja je rekla da oni pozdravljaju namjeru Crnogorske pravoslavne crkve da za Rumiju isposluju zaštitu UNESKO-a.Takođe priznaju da taj problem objektivno već dugo postoji i da će i Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti preduzimati određne korake ka uklanjanju metalne crkve na Rumiji.Međutim dodali su, za uklanjanje nelegalnih objekata sada je nadležno Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG