Dostupni linkovi

Konsultacije o mandataru forme radi?


Filip Vujanović

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović trebalo bi danas da uputi poziv svim parlamentarnim strankama za konsultacije o mandataru za sastav nove Vlade. Koje će se partije odazvati pozivu predsjednika i zašto dio javnosti smatra da su konsultacije fingirane?

Socijalistička narodna partina i Nova srpska demokratija najavile su da se neće odazvati pozivu Predsjednika Filipa Vujanovića za konsultacije o novom mandataru za sastav nove Vlade. Prema riječima šefa medijskog tima SNP-a Dragana Koprivice, sve odluke su već donijete i ta partija ne želi da raspravlja o već raspravljanim i odlučenim stvarima:

"Socijalistička narodna partija nikada neće učestvovati u priči DPS-a koja predstavlja surogat demokratije. Treba reći da svakako izražavamo žaljenje što Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sve svoje odluke donosi nakon inicijativa i sjednica Demokratska partije socijalista i kao predsjednik Crne Gore nikako konačno jednom da u sebi pobijedi potpredsjednika Demokratske partije socijalista. U vezi sa zadatkom koji Filip Vujanović želi da nametne određenim partijama SNP ća svakako imati pametnija posla jer ne želi da raspravlja o nečemo što je očigledno već raspravljano."

Bilo kakve konsultacije ne mogu promijeniti činjenicu da se Crna Gora nalazi u stanju višedecenijske diktature i sa vlašću koja se nije promijenila od 1945. godine.
U Novoj srpskoj demokratiji kažu da ne žele da izigravaju dekor u povremenim demokratskim trzajima, kako kažu, Demokratske partije socijalista niti da daju povoda Predsjedniku Filipu Vujanoviću za tvrdnju da je u Crnoj Gori demokratija na djelu. Portparol Nove srpske demokratije Jovan Vučurović kaže da postoji vladajuća većina u parlamentu koja treba što prije da sastavi Vladu u krene sa ispunjavanjem obećanja građanima:

"Želimo da pošaljemo poruku da Crna Gora, zahvaljujući Demokratskoj partiji socijalista, ne funkcioniše kao demokratsko društvo imajući u vidu prije svega način na koji DPS dolazi do parlamentarne većine o čemu uostalom govori i posljednji izvještaj Savjeta Evrope koji nam je predočio gospodin Andreas Gros. Bilo kakve konsultacije ne mogu promijeniti činjenicu da se Crna Gora nalazi u stanju višedecenijske diktature i sa vlašću koja se nije promijenila od 1945. godine. Zato Nova srpska demokratija nije zainteresovana za bilo kakve konsultacije sa DPS-om. Važno je da DPS preuzme odgovornost za ono što slijedi u Crnoj Gori, a to je narastujuća kriza, zatvaranje fabrika, nezaposlenost, odnosno sve ono što su prethodnih godina izazvali svojom politikom."

Imajući u vidu da danas u Crnoj Gori postoji samo fasadna demokratija i da dolazimo kod čovjeka koji je izvršilac politike DPS-a, da tu politiku kreira sam gospodin Đukanović je to farsa samo za sebe.
Iako u Pokretu za promjene znaju da predstojeće konsultacije sa Predsjednikom Vujanovićem predstavljaju farsu ipak će se odazvati pozivu. Potpredsjednik Pokreta Branko Radulović:

"Imajući u vidu da danas u Crnoj Gori postoji samo fasadna demokratija i da dolazimo kod čovjeka koji je izvršilac politike DPS-a, da tu politiku kreira sam gospodin Đukanović je to farsa samo za sebe, međutim, imajući u vidu ozbiljnost trenutka pred kojim se nalazi Crna Gora, prema takvoj jednoj činjenici ćemo se i krajnje i ozbiljno ponašati i ponašamo se. Preostale crnogorske mogućnosti su minimalne bilo da su u pitanju resursi ili neki drugi potencijali i kada je u pitanju ono što znači veće iskušenje to je takozvana globalna kriza tada moramo imati optimalno rješenje i mi ćemo, imajući u vidu takvo jedno stanje, krajnje upozoriti gospodina Vujanovića."


Članica vladajuće koalicije, Bošnjačka stranka, će takođe razgovarati sa predsjednikom Crne Gore pri čemu će, prema riječima portparola Sulja Mustafića, ključne teme biti podjela resora, jačanje institucija i evroatlantske integracije:

"Tako da ćemo naći modus da Bošnjačka stranka dobije jedno od ministarstava u toj novoj Vladi i naravno da se realizuje ono što je takođe utvrđeno ovim sporazumom, a to je učešće u ostalim segmentima izvršne vlasti do nivoa od 5 odsto i što će naravno doprinijeti daljem jačanju i političke pozicije Bošnjačke stranke, ali u svakom slučaju i jačanju uopšte crnogorskih institucija i samim tim prisustva Bošnjaka koje je do sada bilo gotovo zanemarljivo o tim institucijama."

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG