Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema mjesta panici zbog svinjske gripe


Ljudi na ulicama Meksiko Sitija obavezno nose hirurške maske.

Nadležne ustanove u BiH saopštavaju da nema mjesta panici, ali da postoji opasnost od širenja svinjske gripe, te da treba učiniti sve što je potrebno u slučaju da se virus proširi i na ovu zemlju. Poseban problem je što BiH nema nacionalni program kontrole i zaštite zdravlja životinja.

Pojedini stručnjaci u upozoravaju da bi nadležne institucije u Bosni i Hercegovini morale biti agilnije kada je u pitanju preduzimanje mjera kako bi se suzbila i najmanja šansa za pojavu virusa svinjskog gripa. Kao primjer se navodi situacija od prije par godina kod pojave virusa ptičijeg gripa kada je adekvatno reagovano tek nakon što je opasnost od tog virusa prošla kritičnu fazu.

Profesor Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva i bivši član tima za borbu protiv ptičijeg gripa Nihad Fejzić navodi da bi BiH morala uvesti zabrane koje su već prisutne u susjednim zemljama, najprije zabranu uvoza svinja, a posebno i pojačati kontrolu putnika:

„Mora se voditi računa o putnicima koji dolaze iz ovih zemalja gdje postoji ovaj virus, ako dolaze sa nekim karakteristikama gripe bilo kakve. Sad vi čujete informacije da je 1.000 oboljelih, da je 68 umrlih, da je to Meksiko, ali danas se putuje mnogo i jedan obolio čovjek može se danas pojaviti na prostoru BiH, to nikome ne smije biti svjedeno.“

Predstavnici institucija iz oblasti zdravstva i veterinarstva tvrde da za sada nema opasnosti od pojave virusa svinjske gripe, ali da se veoma ozbiljno pristupa toj mogućnosti. Posljednjih par dana zabilježen je niz sastanaka na kojima se usvajaju mjere i donose zaključci, a postoje i stalni kontakti sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Šefica Epidemiološkog zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Jelena Ravlija kaže da će pod lupom biti svaki slučaj eventualne pojave atipičnog virusa gripe:

„Plan pripravnosti je u fazi finaliziranja na državnom nivou, zapravo usvajanja. Stalna komunikacija je i sa javnim zdravstvom RS, zapravo zajedno se radilo. Svaki entitet ima svoj plan iz razloga što je zdravstvo na entitetskoj razini radi eventualnih resursa troškova, ali zasigurno jedna koordinacija postoji i na institucionalnoj razini i između zdravstvenih profesionalaca.“

Planiraju se i posebna postupanja sa putnicima koji dolaze iz zemalja u kojima je otkriven virus ptičijeg gripa, ističe Ravlija:

„Tako da će se preporučiti u smislu pogranične kontrole. Nema zatvaranja granica, ali u svakom slučaju putnici koji dolaze iz zemalja gdje je registrirano oboljenje dobiće naputak samopraćenja u narednih sedam do deset dana i ukoliko dođe do poremećaja zdravlja u smislu koji bi mogao govoriti o gripi da se jave. Ostale mjere su u smislu provjere zaliha antiviralnih lijekova, zaliha antibiotika, kapaciteta laboratorijske dijagnostike.“

Formirana je radna grupa i iz oblasti veterinarstva koju čine predstavnici Državne kancelarije za veterinarstvo, te predstavnici entitetskih ministarstava i Brčko Distrikta. Direktor Državne kancelarije Drago Nedić kazao je da za sada nisu donesene nikakve mjere zabrane, pogotovo kada je uvoz svinja u pitanju, ali da će se pratiti situacija naročito u evropskim zemljama:

„Mi nećemo donositi pojedinačne naredbe koje će se odnositi na pojedinačne zemlje. Ako bilo gdje u Evropi se pojavi bilo kakva sumnja, onda ćemo donositi mjere koje će biti adekvatne za sve zemlje koje eventualno predstavljaju rizik za naše područje.“


Pitali smo i građane šta misle postoji li opasnost od virusa svinjske gripe u BiH:

„Postoji mogućnost. To je svinjsko meso, ako se uvozi, onda postoji mogućnost.“
„Bojim se, postoji sumnja, normalno.“
„Mislim da ne uvozimo svinjsko meso iz Meksika, i onda je valjda ok.“
„Na šta ne mogu uticati, toga se ne bojim.“


Iz Ministarstva zdravlja RS stigla je preporuka da svi oni koji imaju otežano ili ubrzano disanje, visoku temperaturu, te jake bolove moraju da se jave svom ljekaru. Posebno se to odnosi na osobe koje su doputovale sa područja Amerike. Ističe se i kako se svinjsko meso može jesti, ali prethodno termički obrađeno.
  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG